Business Hi-Tech

Telefonul imi spune si ce se imtampla la Euro 2004

23.06.2004, 00:00 26



Inca o data, o femeie ne demonstreaza ca tehnologia nu mai este de mult apanajul barbatului si nici nu poate fi considerata "limba straina" pe care femeia moderna sa nu o poata stapani cu usurinta, ci este o unealta nu necesara, ci absolut de neinlocuit pentru un om de afaceri.



Laptopul, accesul la Internet permanent si telefonia online sunt instrumente uzuale astazi in activitatea unui profesionist, spune Liliana Draghici, marketing and communications manager al Cisco, cel mai mare producator de echipament pentru retea la nivel mondial. Iar pentru ca tehnologia este si distractiva, Liliana nu a ezitat sa isi cumpere o camera digitala sau un player de muzica digitala.



"Folosesc un laptop IBM T22, un asistend digital HP iPAQ Pocket PC h5550, dar cel mai mult utilizeze telefonia VoIP, sistem disponibil atat la birou, cat si in orice locatie am Internet", a declarat pentru Business Hi-Tech Liliana Draghici. Pentru ea, laptopul este indispensabil, dar in acelasi timp conectarea la Internet devine absolut necesara in orice moment. Aplicatiile folosite, fie cele uzuale, precum e-mail sau calendar, pana la programele software de afaceri sau aplicatiile sofisticate de pe serverul companiei, toate cresc nevoia de conectare la Internet. "Fie la birou, acasa sau in calatoriile de afaceri am cu mine laptopul si PDA-ul. Am si o aplicatie software pentru telefonia pe Internet instalata pe compuerul portabil", spune responsabilul Cisco.



Laptopul se conecteaza la Internet folosind un card Aironet, iar sistemul de autentificare ii permite Lilianei Draghici accesul la reteaua interna a companiei, fie la birou, fie atunci cand se afla acasa sau pe drum. Conectarea se face la Internetul pe unde radio (WiFi), de aceea trebuie cautat intai un loc de acces (hotspot), acestea devenind tot mai raspandite si in Romania. "La birou sau la un hot-spot public, conectarea la retea se face prin aceeasi procedura prin care un calculator normal intra in retea. Nu este necesara vreo procedura suplimentara", a explicat ea. Mai mult, in unele hot-spot-uri accesul la Internet este gratuit, fiind vorba de locatii publice.



Preferatul Lilianei Draghici ramane insa telefonul VoIP. Acesta functioneaza in birou ca un sistem de telefon clasic cu interior, insa direct peste reteaua de calculator. Costul convorbirilor in reteaua interna este practic zero, utilizatorii gasindu-se pur si simplu dupa indicativ, iar apelurile fiind prin cablurile proprii ale companiei, nu prin firul vreunui operator. Cand este pe drum, accesul la Internet este singurul platit. "In locuri publice folosesc aplicatia software de telefon, accesand o retea privata (VPN) pentru a intra in reteaua companiei", spune ea. De acolo apelurile pleaca iarasi prin sistemul intern. "Aplicatia de telefon este atat de complexa incat imi spune cursul valutar, cotatiile la Bursa, pot accesa directorul de numere ale angajatilor companiei, mesageria vocala sau chiar pot primi informatii despre Euro 2004", a spus Liliana Draghici.



Desi utilizeaza non-stop laptopul, responsabilul Cisco nu se desparte de obicei nici de asistentul digital de buzunar. "Este relativ usor si este in unele situatii mult mai usor de utilizat decat laptopul. De exemplu cand trebuie sa accesez rapid agenda personala, sau directorul de contacte, sa fac insemnari rapide sau sa verific e-mailul in timpul unei intalniri", a explicat ea. PDA-ul se sincronizeaza cu laptopul pentru a prelua toate informatiile. Produsul HP este de asemenea dotat cu capacitati de conectare wireless la Internet, atunci cand laptopul nu este absolut necesar.



Liliana Draghicisi-a cumparat de asemenea o camera digitala. "Este un aparat mic, pentru ocazii diverse, pe care il folosesc uneori si pe post de camera web", a povestit ea. "Mi-am luat mai de mult si un player de muzica digitala, iPod de la Apple, care insa s-a defectat si nu l-am mai reparat", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO