Business Hi-Tech

Telefonul-walkman, celularul cu blitz si televizorul mobil s-au intalnit la Cannes

16.02.2005, 00:00 27

Oficialii de top ai celor mai mari producatori de telefoane mobile din lume vorbesc frantuzeste zilele acestea. S-au adunat cu totii la Cannes, unde intre 14 si 17 februarie are loc Congresul Mondial 3GSM, cel mai asteptat eveniment din lumea comunicatiilor cu cateva saptamani inainte de targul CEBIT de la Hanovra.
Iar vestile despre noi produse, tehnologii inovatoare si parteneriate intre marii jucatori nu au intarziat sa apara. De pilda, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a incheiat un acord cu gigantul software Microsoft prin care cele doua companii vor sustine dezvoltarea serviciilor de muzica digitala pe telefoanele mobile.
Nokia si Microsoft erau pana acum competitoare pe sectorul producerii de software pentru telefoanele mobile. Totusi, directorul executiv al diviziei Nokia Multimedia, Anssi Vanjoki, a spus acum ca era dificil de gasit un partener mai potrivit decat "regele PC-urilor", relateaza presa internationala.
In urma noului acord, Nokia va instala un software de tip media player - produs de Microsoft - pe telefoanele sale, in timp ce compania americana va folosi standarde open-source (cu codul sursa, sau schita de program, accesibile oricui) pentru compresarea melodiilor digitale si va introduce software de protectie la copiere pentru transferul de muzica din computer in telefon. Astfel, consumatorii vor putea sa copieze muzica pe care o au in calculator direct pe telefon si sa o asculte pe strada, exact ca si cum ar avea un player digital portabil. In plus, utilizatorii vor putea si sa descarce de pe Internet o serie de melodii direct in telefoanele Nokia, relateaza BBC.
La Cannes, Nokia a mai facut un anunt care a surprins specialistii - oficialii finlandezi au spus ca sunt dispusi sa produca telefoane cu dublu brand (in colaborare cu alte companii) si sa comunice mult mai bine de acum inainte cu operatorii de telefonie mobila.
"Ne-am intensificat dialogul cu operatorii... si ascultam cu atentie ceea ce au de spus, mai atent ca niciodata", a spus Olli-Pekka Kallasvuo, vicepresedinte executiv al diviziei de telefoane mobile la Nokia. Producatorul a prezentat si trei noi modele de telefoane, printre care Nokia 6681 care include un media player performant cu sunet stereo si o aplicatie software noua, scrie BBC.



Sony Walkman reincarcat
La randul sau, Sony Ericsson a anuntat ca va produce o serie de telefoane mobile pe care se va putea asculta muzica si care vor purta binecunoscutul brand Walkman. Noile telefoane vor fi produse in "colaborare stransa" cu diviziile Sony Connect si Sony BMG, care vor furniza melodii in format digital, au spus oficialii producatorului.
"Vrem sa beneficiem de pe urma mostenirii lasate de Walkman, sa il revitalizam", a spus directorul executiv al Sony Ericsson, Miles Flint. De la lansarea din 1979, Sony a vandut in intreaga lume peste 340 de milioane de walkman-uri, a adaugat Flint.
Compania nu a prezentat nici un prototip al telefonului la targul de la Cannes, dar oficialul Sony Ericsson a spus ca mai multe detalii vor fi disponibile in luna martie. Anuntul este insa un semn clar ca producatorul de telefoane intentioneaza sa se implice mai puternic in afacerea cu muzica digitala, spun analistii. Specialistii speculeaza deja ca aparatul va fi pe liniile de productie in a doua jumatate a acestui an. Noul telefon Walkman va beneficia de o cantitate sporita de memorie, de casti stereo de inalta fidelitate si de un software care va facilita transferul de melodii digitale de la computer.
Oficialul Sony Ericsson a adaugat ca viitorul telefon Walkman va avea "un pret competitiv" si va fi compatibil atat cu retelele rapide 3G cat si cu actuala tehnologie de transfer de date GPRS.
Sony a mai anuntat ca magazinul sau de muzica digitala (Connect) va adopta standardele open-source de compresare a melodiilor si de protejare la copiere ilegala. In prezent, Sony foloseste formatul sau proprietar Atrac, care in ultimii ani a pierdut tot mai mult teren, in principal datorita popularelor fisiere MP3.



Celularele ataca segmentul premium
Producatorii de telefoane mobile au continuat asaltul pe segmentul premium, cu noi modele de telefoane multimedia, capabile sa indeplineasca cat mai multe functii si o serie de terminale pentru retelele de comunicatii mobile de generatia a treia (3G). Motorola continua seria de telefoane ultra-subtiri cu doua modele noi care incearca sa valorifice succesul obtinut de RAZR, cel mai subtire celular cu clapa din lume. Primul model, PEBL, este de-a dreptul high-end, "o bijuterie de telefon" cum l-au numit analistii, iar SLVR este o versiune noua a RAZR, destinata segmentului middle. Se pare ca schimbarea denumirilor telefoanelor a fost benefica pentru Motorola, RAZR inregistrand vanzari record in perioada de sarbatori, in special pe piata de baza a companiei, Statele Unite.
Sud-coreenii nu s-au lasat mai prejos. Samsung s-a concentrat pe partea de multimedia, aducand pe celulare televiziune digitala, camere foto cu multi megapixeli, sunet 3D pentru terminalele cu player de muzica si ecrane din ce in ce mai mari. Samsung a prezentat 3 modele noi de telefoane 3G, zece noi terminale GSM si a aratat fanilor in total 30 de modele din gama sa de telefoane mobile. Vedeta a fost SGH-D720, care include o camera de 1 megapixel cu blitz si alte functii multimedia. Telefonul are boxe incorporate si sunet 3D, pentru a asculta melodii MP3. Este primul aparat pe baza sistemului de operare Symbian lansat de Samsung.
In ciuda problemelor financiare - divizia de terminale pierde un milion de euro pe zi, conform publicatiei Silicon.com - Siemens continua sa prezinte modele de telefoane mobile din ce in ce mai sofisticate. Doua noi telefoane pentru 3G au fost cap de afis la Cannes.
LG Electronics pune accentul pe divertismentul digital si pe convergenta tehnologiilor, pentru ca muzica, filmele si pozele sa circule libere intre mobil si echipamentele electronice din casa. Sud-coreenii au realizat o functie ingenioasa, care permite realizarea de videoconferinte pe telefoanele 3G doar prin apasarea unui buton (PTV - push to view). De asemenea, compania a prezentat doua modele cu grafica tridimensionala.



Noi tehnologii pentru trafic de date
Pe langa terminale, producatorii de echipament telecom au prezentat si solutii pentru traficul de date, unul dintre serviciile tot mai cautate de utilizatorii de celular, pe masura ce telefoanele devin tot mai complexe. Accentul s-a indreptat tot mai mult catre retelele de generatia a treia, iar vedeta prezentarilor a fost tehnologia HSDPA (high speed downlink packet access), care se vrea de pe acum un rival al tehnologiei fara fir Wi-Fi (prin unde radio).
Ericsson a reusit in cadrul testelor publice de la Cannes sa obtina viteze de download de pana la 9 Mbps (cu alte cuvinte o melodie MP3 ar putea fi descarcata int-o fractiune de secunda). Suedezii vorbesc deja despre urmatoarea generatie HSDPA, cu viteze de transfer de pana la 14 Mbps.
Canadienii de la Nortel Networks au prezentat impreuna cu Orange solutia proprie HSDPA, in timpul demonstratiilor fiind obtinuta viteza de transfer de 1,3 Mbps. O melodie MP3 ar fi astfel descarcata de pe Internet in 3-4 secunde. Siemens a anuntat de asemenea o solutie HSDPA, iar compania germana a anuntat ca va propune un card pentru conectarea laptopurilor la astfel de retele, fara a mai necesita un telefon mobil.
mihai.musatoiu@zf.ro ; dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO