Business Hi-Tech

Tinta Omnilogic: afaceri de 1 mld. dolari si listare la bursa din Londra in 2010-2012

Tinta Omnilogic: afaceri de 1 mld. dolari si listare la bursa din Londra in 2010-2012

Gabriel Marin, director general al Omnilogic, afirma ca este in discutii pentru achizitia unor furnizori de servicii IT pentru zona financiar - bancara din Austria si Germania

14.03.2007, 18:45 40

Compania Omnilogic si-a stabilit ca obiectiv pentru urmatorii trei pana la cinci ani cresterea cifrei de afaceri la 800 de milioane - 1 miliard de dolari si listarea la Bursa din Londra. Compania a incheiat 2006 cu afaceri de 130 milioane de dolari.
"Compania se va lista la bursa in 2010-2012, dar nu in Romania, ci la Londra. Deja am inceput diligentele in acest sens si am angajat deja o firma de consultanta engleza, pentru ca listarea va avea loc la Londra si sunt o multitudine de criterii de indeplinit. De ce 2010-2012? Speram ca la momentul respectiv sa avem o cifra de afaceri in jurul a unui miliard de dolari, ceea ce va face ca ponderea firmei noastre sa nu mai fie doar regionala, ci si europeana. Nu ne asteptam insa ca aceasta crestere sa fie foarte mult in zona de cutii (distributie - n. red.), cat in zona de servicii si software. Acesta a fost si sensul achizitiei Softnet Development & Consulting (SDC), anul trecut", a declarat pentru ZF Gabriel Marin, directorul general al companiei.
Compania si-a extins anul trecut afacerile catre zona de servicii IT si dezvoltare software prin achizitia companiei Softnet Development & Consulting (SDC), cel mai puternic partener din Romania al companiei americane IBM, in cadrul unei tranzactii evaluate la cateva milioane de euro, urmarind sa-si majoreze astfel marja de profit. Conform sefului Omnilogic, marja bruta de profit pentru activitatile de distributie ale companiei se situeaza sub 1%.
"Am fost profitabili anul trecut, suntem profitabili si in continuare, dar nu spectaculos. Nu uitati ca am avut costurile de achizitii pentru SDC, care au fost costuri directe. Dar in ciuda acestor costuri directe, suntem profitabili, iar in timp ne asteptam sa ne crestem si marja de profitabilitate", afirma Gabriel Marin. Conform lui, serviciile reprezinta segmentul de business pe care se bazeaza Omnilogic in extinderea in alte tari.
"Suntem deja, am inceput sa fim destul de importanti in zona serviciilor profesionale si speram ca la sfarsitul acestui an serviciile si softul sa fie undeva intre 20 si 25 de milioane de dolari, deci undeva la 10% din cifra de afaceri si aici ma refer mai putin la licente, ci mai mult la dezvoltarea de software si la servicii. Aceasta ne va da o stabilitate care ne va permite sa iesim atat in regiune, cat si in Europa. Nu poti iesi din geografia nationala vanzand doar cutii - este clar. De ce? Marja bruta la distributie este sub 1%, iar din 1% brut nu ai fonduri de crestere, de dezvoltare. Iar sa cresti bazat numai pe credit din nou nu este realist", isi detaliaza planurile Marin.
In ce priveste planurile de achizitii ale companiei, seful Omnilogic afirma ca urmatoarele tranzactii vor avea drept tinta mai degraba companii din Austria si Germania decat din Romania.
"Analizam acum achizitia unor firme de nisa, din sectorul serviciilor pentru zona financiar-bancara, din Austria si Germania. Suntem in discutii cu doua firme din Austria si una din Germania, pe care am vrea sa le cumparam, aceste firme avand un portofoliu de clienti si produse de nisa pe care le vand in sectorul financiar-bancar", a spus Marin. El spune ca in ce priveste firmele locale, posibile tinte ar putea fi de asemenea companii de nisa care sa detina insa active ce pot fi valorificate, precum proprietatea intelectuala asupra unor aplicatii. "Nu avem un buget spectaculos de achizitii pentru acest an, este undeva intre cinci si zece milioane de dolari", adauga el. "Ambitia mea este sa avem primul succes-story european in zona de IT, sa demonstram ca acest lucru se poate face si din Romania", a spus directorul general al companiei.
In ce priveste evolutia numarului de angajati ai companiei, Marin declara ca la sfarsitul acestui an Omnilogic va avea 70-80 de oameni, iar Softnet circa 80-100 de oameni.
Compania Omnilogic se va muta la sfarsitul acestui an intr-un alt sediu situat intr-un campus la iesirea din Bucuresti, fiind o investitie de aproape 15 milioane de euro a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO