Business Hi-Tech

Tu ştii ce ştiu alţii despre tine? Există o companie care te ajută să afli şi care te îndrumă cum să faci să nu mai ştie nimeni decât... ce vrei tu

Autor: Ioana Niţă

17.12.2022, 07:31 818

Fiecare utilizator de internet îşi lasă datele personale de fiecare dată când interacţionează cu o companie din online, iar puţini dintre noi suntem conştienţi de numărul imens de companii care ajung astfel să deţină informaţii despre noi. Dreptul de ştergere a acestora există, iar un start-up local s-a gândit să faciliteze munca de a face acest lucru pentru omul prezentului – tot mai ocupat şi tot mai vulnerabil. Proiectul, numit AgainstData.com, a fost deja validat de investiţii de circa 200.000 de euro.

Rrimul nostru produs, pe care l-am lansat în urmă doar cu câteva săptămâni, se adresează persoanelor fizice. Este vorba de o soluţie care le permite oamenilor să vadă ce companii au datele lor pentru că în perioada asta în care trăim interacţionăm cu foarte multe companii şi pur şi simplu pierdem şirul site-urilor de pe care am cumpărat anumite lucruri, a serviciilor la care ne-am abonat şi, de ce nu, a joburilor la care poate am aplicat în trecut. Îi ajutăm pe oameni să descopere aceste companii cu care au interacţionat de-a lungul timpului şi de asemenea, să îşi exercite unul dintre drepturile conferite şi anume de a şterge datele de la aceste companii“, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Adrian Vicol, cofondator, AgainstData.com.

Proiectul a pornit în urmă cu circa doi ani, punând accent pe protecţia şi gestiunea datelor cu caracter personal, iar până acum echipa fondatoare a reuşit să atragă investiţii în valoare totală de peste 200.000 de euro. „Sunt aproximativ doi ani de când am înfiinţat start-up-ul. Suntem absolvenţi ai acceleratorului susţinut de Gapminder în România, numit Techcelerator şi ei au fost primii noştri investitori acum aproximativ un an şi jumătate. Apoi, am participat la un accelerator de cyber security care a avut loc în Italia şi în urma acestui accelerator am mai primit o investiţie din partea Startup Wise Guys şi a unei bănci din Italia. În momentul de faţă noi avem mai mulţi investitori deja în companie din zona de venture capital şi cel mai probabil o să mai ridicăm o rundă de seed în 2023 pentru a ne mări capacitatea şi a mări piaţa căreia ne adresăm“, a precizat el, adăugând că pentru runda de finanţare de tip seed, start-up-ul vizează atragerea unei investiţii de peste 500.000 euro.

În prezent, echipa AgainstData.com lucrează şi la o soluţie adresată companiilor, prin care acestea să poată gestiona într-un mod automatizat datele stocate de la clienţi, parteneri sau angajaţi. „Prin acest produs încercăm să ajutăm companiile să descopere unde în sistemele lor de IT ţin aceste date cu caracter personal ale clienţilor, ale partenerilor şi, de ce nu, ale angajaţilor; în momentul în care aceste companii primesc o cerere de ştergere din partea utilizatorului  să poată să o gestioneze şi să poată să şteargă aceste date într-un timp foarte scurt sau complet automat“, a punctat Adrian Vicol, menţionând că firmele mari, de tip enterprise, au bugete dedicate şi echipe semnificative care se ocupă de astfel de cereri, însă companiile mici şi mijlocii nu au astfel de resurse.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO