Business Hi-Tech

UE, acuzata de suprataxarea drepturilor intelectuale

09.10.2006, 19:26 18

Mai multi producatori de electronice au inaintat un protest impotriva taxei pe care Uniunea Europeana doreste sa o impuna la vanzarea playerelor de muzica si a mediilor de stocare, precum discurile CD sau DVD blank.
Intr-o scrisoare deschisa, oficialii Nokia si Philips Electronics au declarat ca taxa pentru mediile de stocare blank, conceputa initial pentru a compensa artistii in cazurile de copiere a operelor lor intr-un mediu privat, nu mai este actuala. Ei au afirmat ca multi consumatori platesc practic de doua ori drepturi de autor pentru ca platesc atat pentru muzica legala de pe web, dar platesc taxa si pentru CD-ul pe care isi inregistreaza muzica achizitionata. Oficialii celor doua companii au cerut Comisiei Europene sa reformeze acest "sistem antic de justitie". Aplicarea acestei taxe va fi reevaluata in cursul acestui an.
Oficialii UE se asteapta sa colecteze taxe in valoare de 1,57 mld. euro in acest an si de 2,12 mld. euro in 2009. Taxa ar putea fi extinsa si la playerele de muzica digitala, ceea ce ar duce, spre exemplu, la scumpirea unui iPod cu circa 25 de euro. Daca va fi impusa o taxa pe playere in tari precum Olanda, Austria, Germania si Spania, suma colectata se va ridica la 4,67 mld. euro in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO