Business Hi-Tech

Un motiv perfect pentru o usa inchisa in nas

15.04.2003, 00:00 20

Vreti sa stiti unul dintre motive pentru care multa vreme de acum incolo majoritatea marilor magazine online internationale vor continua sa va refuze accesul doar pentru ca sunteti "from Romania"?
Romania se situeaza pe pozitia a cincea in clasamentul tarilor care au produs, in 2002, cele mai multe infractiuni prin intermediul Internetului, cu 1,7% din totalul acestui tip de incidente inregistrat la nivel global, releva raportul anual al Internet Fraud Complaint Center (IFCC), organism coordonat de FBI.
Primul loc al ierarhiei este detinut de Statele Unite, cetatenii americani determinand 76,7% din totalul fraudelor produse on-line in anul trecut. Pozitia a doua a revenit Nigeriei, cu 5,1% din infractiuni, ca urmare a popularelor "scrisori nigeriene", iar cea de-a treia a fost ocupata de Canada, cu 3,5% din total.
Africa de Sud, care a contribuit cu doua procente la numarul infractiunilor on-line produse in intreaga lume in 2002, precede Romania in clasament, pe locul patru, in vreme ce pe locul sase se situeaza Spania, cu o pondere de 1,3%.
Indonezia, Rusia, Olanda si Togo completeaza, in aceasta ordine, lista primelor zece state infractoare, numarul fraudelor comise de cetatenii fiecarei dintre aceste tari reprezentand insa mai putin de un procent din cifra totala.
Potrivit raportului IFCC, numarul plangerilor depuse la aceasta institutie in legatura cu fraude comise prin Internet a fost, in 2002, de trei ori mai mare decat in anul precedent, respectiv de peste 48.000. De asemenea, valoarea pierderilor aduse de fraudele raportate a crescut de la 17 milioane de dolari in 2001 la 54 de milioane de dolari, anul trecut.
Pe de alta parte, pentru al treilea an consecutiv, licitatiile on-line au constituit principala infractiune, reprezentand 46% din totalul plangerilor depuse la IFCC. In cadrul plangerilor care reclamau si pierderi materiale, "scrisorile nigeriene" au produs cele mai mari pagube, cu o valoare medie de 3.864 dolari.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO