Business Hi-Tech

Un nou tip de piraterie: fotbal live pe Internet

20.05.2005, 18:56 17

Federatia engleza de fotbal, FA Premier League, a anuntat ca intentioneaza sa dea in judecata mai multi "pirati ai Internetului" care fac transmisii in direct pe Internet ale meciurilor din campionatul Angliei fara sa plateasca, relateaza BBC.

Federatia a trimis deja cateva scrisori de somatie prin care cere catorva site-uri sa renunte la astfel de practici, iar acum ia in considerare varianta sa le dea in judecata "pentru a face din ele un exemplu".

"Piratii" receptioneaza transmisii in direct ale meciurilor de la televiziuni din alte tari si le transmit simultan pe Internet, punand astfel in pericol sistemul drepturilor de televiziune, au spus oficialii Premier League. Conform publicatiei The Times, cel putin 50.000 de britanici intra pe aceste site-uri si urmaresc meciurile in schimbul unei mici taxe.

"Am aflat de acest lucru in urma cu sase luni", a spus purtatorul de cuvant al organizatiei, Dan Johnson. "Cred ca este un fenomen relativ recent, iar accesul la tehnologie broadband (Internet de mare viteza - n.r.) faciliteaza raspandirea lui."

In prezent, Premier League este beneficiara mai multor contracte de cedare a drepturilor TV din care primeste aproape 1,5 miliarde de lire sterline (2,1 mld. euro). Sky plateste 1,02 miliarde de lire sterline (1,5 mld. euro), BBC 105 milioane de lire sterline (152 mil. euro), iar alte 320 de milioane de lire sterline (465 mil. euro) provin din contracte ce ofera imagini catre televiziuni din 195 de tari.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al federatiei a spus ca nu este doar o problema de bani. "Nu e o problema de costuri, ci una juridica si de principiu - datoria noastra este de a proteja aceste drepturi", a spus el citat de BBC. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO