Business Hi-Tech

UPC-Astral: Operatorii de comunicatii isi vor concentra investitiile pe marile aglomerari urbane

07.04.2006, 00:00 17

Marile aglomerari urbane vor continua sa atraga grosul investitiilor realizate de companiile care activeaza in industria comunicatiilor de pe piata locala, au estimat participantii la seminarul "Revitalizarea sistemului nervos al companiei: comunicatiile electronice", organizat ieri de ZF si UPC Astral la hotelul JW Marriott din Capitala.

Acestea urmeaza sa fie concentrate, in cazul operatorilor de cablu TV, voce si date, pe dezvoltarea si extinderea capacitatii de transfer de date si serviciile integrate "triple-play" (voce, date, continut).

"Estimarea noastra pentru urmatorul deceniu este ca solutiile mobile de comunicatii si conexiunile fixe de banda larga la Internet vor continua sa se afle in top, in timp ce continutul livrat catre dispozitive mobile va ramane o nisa de piata", a declarat Dinu Malacopol, B2B Director, UPC Astral. "Comunicatiile bazate pe Internet sunt esentiale pentru orice companie care doreste sa-si diminueze costurile", a precizat Malacopol, care a notat faptul ca prioritatile UPC Astral sunt dezvoltarea solutiilor bazate pe fibra optica, ADSL, WiMax, dar si atingerea stadiului in care operatorul va isi va putea furniza digital toate serviciile.

"Reteaua este fundamentala pentru succesul implementarii oricarui proiect IT, de care depinde si cresterea productivitatii unei companii", a spus Bogdan Constantinescu, Country Manager Cisco Systems Romania.

In ce priveste tehnologia WiMax, aceasta "ar putea deveni operationala inca din acest an, daca operatorii din banda 3,4-3,6 GHz vor hotari sa o implementeze. Alternativa este ca IGCTI sa scoata la licitatie banda de 3,6 GHz, unde, in acest moment, opereaza Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR)", a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI. El a mai spus ca in acest an "va identifica modalitati prin care aceasta va fi utilizata: fie pentru tehnologie WiMax mobil, fie pentru 3G sau neutra din punct de vedere tehnologic".

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT din Parlamentul Romaniei, a pledat in favoarea utilizarii benzii de 2,5 GHz pentru utilizarea tehnologiilor WiMax in Romania, intrucat aceasta frecventa ar permite utilizarea telefoanelor mobile care incorporeaza solutii de acces la Internet WiMax. "Am avea astfel sansa sa devenim o tara care sa contribuie semnificativ la dezvoltarea WiMax, atat prin dezvoltarea unor terminale mobile, cat si a platformei software pentru acestea", a spus Pambuccian.

In cadrul seminarului, Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), a anuntat ieri intentia institutiei de a reduce cu 14,8% anul acesta, de la 0,1 dolari/minut (0,0831 euro/minut) pana la 0,0708 euro/minut, tarifele de terminare a apelurilor in retelele MobiFon si Orange, de la data de 1 iulie, in functie de rezultatul discutiilor din perioada in care propunerea e in consultare. Scaderea tarifelor cu 14,8% ar urma sa fie aplicata anual, pana in 2009. Tariful de interconectare este suma incasata de un operator in momentul in care un apel initiat din alta retea este finalizat in reteaua sa, si joaca un rol esential in stabilirea tarifelor pentru consumatori.

Oficiali ai Orange si Connex Vodafone au precizat, pentru ZF, ca primele evaluari indica un tarif (al ANRC) sub costuri, si care nu e corelat cu cresterea asteptata a costurilor, ca urmare a majorarii preturilor la servicii si utilitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO