Business Hi-Tech

UPC Romania: Cablul digital si recorderul video ne-au salvat de la scaderea veniturilor

UPC Romania: Cablul digital si recorderul video ne-au salvat de la scaderea veniturilor

Severina Pascu, directorul financiar executiv al UPC Romania

05.08.2009, 18:29 218

Cablul digital, un serviciu la care UPC se gandea sa renunte in urma cu cativa ani, si recorderul video (DVR) - prin intermediul caruia clientii pot sa inregistreze pana la 65 de ore de emisiuni TV sau sa opreasca si sa deruleze emisiunile in direct, se numara printre elementele-cheie care i-au permis UPC, numarul doi pe piata locala de cablu TV, sa inregistreze in trimestrul al doilea venituri egale fata de perioada similara din 2008, spun oficialii operatorului.

Desi UPC a pierdut in intervalul iunie 2008-iunie 2009 peste 200.000 de clienti pe cablul analogic, o mare parte dintre acestia (aproape 130.000) au migrat catre cablul digital, astfel ca pierderile de pe cel mai important segment de business al companiei au fost de aproximativ 90.000 de utilizatori.

"Am reusit sa performam si in ceea ce priveste migrarea clientilor de la serviciul de televiziune analogic la cel digital astfel ca, in ansamblu, rezultatele de pe analogic nu au impact asupra situatiei operationale. Am reusit sa migram catre digital un numar suficient de mare de clienti care sa aduca venit", a declarat directorul financiar executiv al UPC Romania Severina Pascu.

De ce a fost totusi impactul plecarii a zeci de mii de clienti din portofoliul UPC unul limitat asupra veniturilor? Explicatia rezida in diferenta dintre tarifele platite pentru serviciile de cablu analogic si digital. Daca serviciile de cablu analogic au tarife de aproximativ 22 de lei pe luna, cablul digital costa intre 35 si 75 de lei pe luna - cea mai scumpa varianta fiind si cea care include recorderul video digital (DVR).

Practic, UPC profita de faptul ca este singurul jucator de pe piata care ofera in acest moment servicii de tipul recorderului digital - un serviciu din categoria premium care este taxat ca atare.

"Este in mod cert un produs care ne diferentiaza in piata", declara de altfel Severina Pascu la lansarea serviciilor DVR in Bucuresti.

"Pentru UPC recorderul digital este un produs excelent pentru oamenii care vor incerca sa economiseasca bani stand mai mult timp acasa. Eu cred ca veti vedea acest lucru intamplandu-se din ce in ce mai mult. In mod traditional in perioade de criza, operatorii TV nu sunt imuni la situatia economiei, dar sunt intr-o oarecare masura mai feriti de contextul economic pentru ca oamenii petrec mai mult timp acasa. Iar cand oamenii petrec mai mult timp acasa ei vor sa aiba serviciile de baza, respectiv televiziunea, internetul si telefonul", spunea si Jack Mikaloff, CEO al UPC, intr-un interviu acordat anterior ZF.

 

Au plecat clientii din orase mici, puternic loviti de criza

"Scaderea bazei de clienti nu a afectat veniturile, care au ramas constante fata de anul trecut", a precizat pentru ZF Ariana Badin, PR & Communication Manager al UPC, care a precizat, in alta ordine de idei, si care este profilul celor care au renuntat la serviciile de cablu UPC in aceasta perioada. "Sunt in special clienti din orase mici care sunt puternic afectati de criza si care fie au renuntat de tot la serviciile de cablu - folosind doar programele receptionate gratuit prin antene, fie au trecut la operatori de cablu locali cu mai putine canale TV in oferta."

Cresteri in prima parte a anului

Datele publicate de UPC arata ca prima jumatate a anului a fost in general mai buna decat perioada iunie - decembrie 2008, compania incetinindu-si scaderea pe cablu si accelerand cresterea pe telefonie fixa si internet.

Astfel, scaderea pe cablul TV in prima parte a anului curent a fost de 15.600 de clienti, fata de 76.300 in ultima parte a anului trecut, iar din cei 21.700 de clienti noi pe telefonie fixa 16.300 au fost castigati in prima parte a lui 2009. Pe internet, UPC a castigat 13.400 de clienti in prima parte a acestui an, fata de 19.100 in perioada iunie-decembrie 2008. Singurul segment care a incetinit puternic cresterea in prima parte a acestui an este televiziunea prin satelit: UPC a castigat doar 500 de utilizatori noi, fata de 25.300 in ultimul semestru din 2008. "In pofida conditiilor macroeconomice dificile, continuam sa crestem constant pe serviciul de televiziune digitala, care reprezinta un focus important pentru noi", a declarat Severina Pascu.

UPC se confrunta cu o concurenta dura pe piata, atat din partea Romtelecom, cat si a RCS&RDS. Numarul de contracte in derulare cu clientii a urcat la 1.639.500 de unitati, de la 1.624.900 la finele anului trecut, reiese din raportarile trimestriale din ultimele 12 luni ale UPC.

Fata de nivelul de 1.651.400 inregistrat la jumatatea anului trecut, numarul de contracte a scazut usor la 30 iunie 2009. Comparativ cu finele primului trimestru din acest an, numarul de abonamente ale UPC Romania a coborat usor, de la nivelul de 1.640.300.

Numarul de clienti ai operatorului a coborat in primul semestru al acestui an la 1.248.300, de la nivelul de 1.263.400 raportat la finele anului trecut, respectiv 1.314.300 de clienti la 30 iunie 2008. UPC Romania face parte din compania UPC Holding, inregistrata in Olanda, cu 10.359.900 de clienti si 16.038.400 de abonamente in noua tari din Europa si Chile. UPC este controlata de grupul american Liberty Global.

Veniturile UPC Holding au stagnat in primul semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 1,7 miliarde euro.

Liberty Global a incheiat prima jumatate a anului cu incasari de 5,21 miliarde de dolari, in usoara scadere de la 5,3 miliarde de dolari in perioada similara a lui 2008. Grupul a inregistrat la sase luni o pierdere neta de 391,8 milioane de dolari, fata de un profit net de 272,6 milioane de dolari in perioada ianuarie-iunie a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO