Business Hi-Tech

Vanzarile mondiale de PC-uri, in crestere cu 17% in trimestrul al treilea

20.10.2005, 20:26 15

Cel de-al treilea trimestru al acestui an a adus pentru piata mondiala de PC-uri o crestere totala de 17% a vanzarilor, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, crestere care a depasit asteptarile analistilor care estimau un avans de doar 13,3%, conform unor studii ale companiilor de cercetare IDC si Gartner.

La nivel mondial au fost vandute in acest trimestru 52,8 milioane de computere, au precizat analistii IDC. Cresterea vanzarilor de PC-uri s-a datorat in principal faptului ca utilizatorii au fost interesati de computerele de birou, dar si cele portabile mai ieftine. Gartner a raportat cifre diferite de cele ale IDC cu privire la piata PC-urilor. Cresterea vanzarilor la nivel mondial a fost de 17,2%, iar numarul de unitati vandute de 55 de milioane. Diferenta dintre cele doua rezultate pe piata mondiala de PC-uri este cauzata de sistemele diferite de cercetare si masurare a pietei practicate de cele doua companii.

Ca producatori, Dell si-a mentinut locul intai dupa vanzari in acest trimestru, cu 18% cota de piata, urmat indeaproape de Hewlett-Packard care a inregistrat o cota de piata la nivel mondial de 16%, scrie publicatia Investors Business Daily.

Cresterea vanzarilor de echipamente pentru cei doi cei mai mari producatori de PC-uri din lume a fost insa aproximativ aceeasi. In trimestrul al treilea, numarul de unitati vandute de Dell la nivel mondial a crescut cu 17,8%, fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce HP a raportat cu 17,9% mai multe PC-uri vandute fata de aceeasi perioada, conform studiului realizat de IDC.

In schimb, analistii Gartner au fost de alta parere, intrucat studiul realizat de acestia indica o crestere a vanzarilor de 17,6%, in timp ce numarul de unitati vandute de HP este mai mare cu 18,5%. Lenovo, cel de-al treilea mare producator de PC-uri din lume, a inregistrat o crestere a vanzarilor de PC-uri de 13,1% in acest trimestru, fata de anul trecut. Cota de piata la nivel mondial a companiei este de 7,7%, a precizat un analist al IDC.

Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost inregistrata insa de Acer, clasat pe locul patru in topul producatorilor de computere - cu o cota de piata de 4,7% la nivel mondial, care a vandut cu 53,7% mai multe PC-uri in aceasta perioada, comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, conform studiului IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO