Business Hi-Tech

Veniturile Romtelecom scad cu 11% în trim. II, la 178 mil. euro, dar compania creşte pe TV şi net

Veniturile Romtelecom scad cu 11% în trim. II, la 178 mil. euro, dar compania creşte pe TV şi net
05.08.2010, 23:55 20

Romtelecom, numărul unu pe piaţa de telefonie fixă şi unuldintre cei mai mari furnizori de servicii TV şi internet, aînregistrat în al doilea trimestru venituri de 178,7 mil. euro, înscădere cu 11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pefondul situaţiei economice dificile care a afectat consumul.

Profitul operaţional înainte de plata dobânzilor, taxelor şi adeprecierii şi amortizării (EBITDA) s-a redus cu 59,7%, la 24,4milioane euro. Rezultatul operaţional (EBIT - înainte de dobânzi şitaxe) al operatorului s-a constituit într-o pierdere de 41,5milioane euro, faţă de un minus de 1,5 mil. euro în trimestrul aldoilea al anului trecut.

Compania a mai avut însă venituri suplimentare de 10 milioaneeuro din alte surse decât operaţiunile de telecomunicaţii, cum arfi din chirii sau penalităţi, astfel că scăderea încasărilor totaleale Romtelecom a fost de aproximativ 9% în trimestrul al doileafaţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, incluzând şi acestevenituri.

Numărul abonamentelor clienţilor la serviciile Romtelecom aurcat la 4,5 milioane, creşterile înregistrate pe internet în bandălargă şi servicii de televiziune amortizând scăderea consemnată petelefonia fixă, potrivit companiei.

"Rezultatele financiare pentru al doilea trimestru suntinfluenţate de atitudinea tot mai precaută a clienţilor, datoratădificultăţilor economice cu care se confruntă. În aceste condiţii,am înregistrat totuşi o creştere a numărului total de abonamentepână la aproximativ 4,5 milioane, rezultat combinat al creşteriinumărului clienţilor de televiziune cu 19,8% faţă de trimestrul aldoilea din 2009 şi a conexiunilor de internet în bandă largă cu21,5% în aceeaşi perioadă, precum şi al reducerii cu 7,5% anumărului de linii fixe", a declarat Yorgos Ioannidis, directorulgeneral al Romtelecom. "Condiţiile economice din România s-audeteriorat în continuare în prima jumătate a anului, rata şomajuluicrescând cu trei puncte procentuale, la 8,1%, şi afectând negativcomportamentul consumatorilor. În timp ce leul a manifestatrezistenţă în această perioadă, măsuri drastice de austeritate aufost luate cu suportul FMI, inclusiv o tăiere salarială de 25%pentru majoritatea angajaţilor din sectorul public şi o creştere decinci puncte a TVA începând din iulie 2010. Ne aşteptăm ca acestemăsuri să afecteze în continuare consumul din România", se arată înraportul OTE. Marja de profit a companiei, calculată ca EBITDAraportat la veniturile operaţionale, a scăzut la 13,7% întrimestrul al doilea, de la 30,1% în aceeaşi perioadă a anuluitrecut.

Romtelecom a cheltuit 16,6 milioane euro pe pachetecompensatorii acordate celor 645 de angajaţi care au părăsitcompania în trimestrul al doilea, a afirmat Ioannidis. Potrivitraportului OTE, numărul liniilor fixe a scăzut de la 2,865 milioanela 2,663 milioane, în timp ce numărul clienţilor pe date mobile şibroadband a urcat de la 724.985 la 881.218. Totodată, baza deabonaţi pe televiziune (DTH şi IPTV) a urcat de la 779.827 la934.082.

Romtelecom a înregistrat în primul semestru veniturioperaţionale de 365,3 milioane euro, în scădere cu 7,9% faţă denivelul de 396,8 milioane euro din aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Compania a avut totodată încasări de 18,2 milioane euro dinalte surse.

Profitul EBITDA a coborât în primul semestru cu 38%, de la 134,9milioane euro la 83,7 milioane euro, iar costurile cu pachetelecompensatorii destinate angajaţilor care au părăsit compania s-auridicat la 20,3 milioane euro, se arată în raportul OTE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO