Business Hi-Tech

Vodafone confirma interesul pentru Connex

11.03.2005, 00:00 16


Oficialii grupului britanic de telecomunicatii Vodafone au confirmat oficial faptul ca au initiat procesul de negociere cu Telesystem International Wireless (TIW) pentru cumpararea participatiei TIW la operatorii de telefonie mobila din Romania si Cehia, MobiFon-Connex, respectiv Oskar Mobil.


Tranzactia ar putea valora pana la 4 miliarde de dolari (3 mld. euro), avand in vedere ca Vodafone ar putea prelua si datorii TIW de  aproape 500 milioane de dolari (375 mil. euro), relateaza Financial Times.


"Pot sa confirm faptul ca au loc discutii", a declarat pentru ZF purtatorul de cuvant al Vodafone, Ben Padovan.


Conform lui Padovan, Vodafone nu a inaintat inca nici o oferta concreta catre TIW si deocamdata nici nu se poate estima cand se va intampla acest lucru.


Totusi, oficialul Vodafone a confirmat faptul ca discutiile vizeaza cumpararea ambilor operatori, atat MobiFon cat si Oskar Mobil.


TIW detine aproximativ 79% din actiunile MobiFon si 99,9% din Oskar Mobil. Vodafone, la randul sau, detine 20,1% din MobiFon si nu este deocamdata prezenta pe piata din Cehia.


Operatorul roman de telefonie mobila este evaluat de specialisti la 2-3 miliarde de dolari (1,49 - 2,24 mld. euro), in vreme ce valoarea la care ar putea fi vandut operatorul ceh se situeaza la aproape 1,2 miliarde de dolari (900 mil. euro).


Connex a obtinut licenta de operator de telefonie mobila in noiembrie 1996 si a lansat comercial prima retea GSM din Romania, in aprilie 1997.



Dupa ce la sfarsitul lui 1997 a avut aproximativ 100.000 de clienti, Connex a incheiat anul 2004 cu 4,91 milioane de clienti, venituri de 553,5 mil. euro si profit operational de 182 mil. euro.



mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO