Business Hi-Tech

Vodafone creste si se uita spre noi achizitii in SUA si in estul Europei

29.01.2004, 00:00 22

Vodafone, cel mai mare operator european de telefonie mobila, a castigat 4,3 milioane de noi clienti numai in ultimul trimestru al anului trecut, depasind astfel toate previziunile analistilor, scrie Financial Times.
Dupa saltul din ultimele trei luni, Vodafone a ajuns la sfarsitul lui 2003 la un numar total de 130,4 milioane de clienti, in intreaga lume, cu 16% mai multi decat pe 31 decembrie 2002. Perioada octombrie-decembrie echivaleaza la Vodafone cu al treilea trimestru al anului financiar care se va incheia la sfarsitul lunii martie.
Cu toate acestea, investitorii s-au aratat mai impresionati de comentariile unor reprezentanti ai companiei decat de cifrele anuntate de aceasta. Actiunile operatorului au scazut la inceputul sedintei bursiere de ieri dupa afirmatia potrivit careia compania sta cu ochii pe evenimentele din Statele Unite, unde o serie de alte telecomuri liciteaza pentru a cumpara AT&T Wireless, al treilea operator mobil de pe piata americana.
Arun Sarin, directorul executiv al Vodafone, a refuzat sa spuna daca firma pe care o conduce va participa la licitatie sau nu. Vodafone detine 45% din Verizon, unul dintre rivalii AT&T Wireless.
Sarin a reiterat insa ca exista interes pentru cumpararea in totalitate a companiei franceze de telefonie mobila SFR, la care Vodafone detine deja 44%. Oficialul nu a indicat insa o data limita pana la care compania ar putea face o oferta. Sarin a adaugat ca Vodafone este mai degraba interesata sa actioneze pe pietele din Europa de Est, in special in Polonia. In Romania, Vodafone detine aproximativ 20% din actiunile operatorului de telefonie mobila Connex.
"Ne asteptam ca pe tot anul financiar 2004 sa inregistram o crestere cu peste 10% a numarului de clienti si a veniturilor. De asemenea, preconizam ca rata profitului va fi mai mica in a doua parte a anului fiscal decat in prima. Pe ansamblu totusi va fi mai mare decat in anul financiar 2003", a precizat Arun Sarin.
Cresterea numarului de clienti s-a datorat in parte si achizitiilor pe care compania le-a realizat in 2003, cum ar fi preluarea companiei Singlepoint din Marea Britanie si achizitionarea in totalitate a operatorului mobil grec Panafon.
Totusi, Vodafone a inregistrat si o crestere spectaculoasa a vanzarilor in perioada Craciunului cand clientii au fost atrasi si de ofertele promotionale.
Desi nu a inaintat nici o cifra in privinta incasarilor si nici a profitului, compania a precizat ca veniturile medii pe client au crescut pe pietele-cheie. In Marea Britanie, ARPU (average revenue per user) pe ultimele 12 luni (tot anul calendaristic 2003) a urcat cu doua lire sterline pana la 299 L. In Italia, media a crescut de asemenea cu patru euro, ajungand la 359 euro. In Germania, Vodafone a castigat in medie anul trecut 311 euro de la fiecare client.
Compania spera intr-o crestere importanta a incasarilor la serviciul sau Vodafone Live! care permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca fotografii dar si alte date direct de pe sau pe telefonul mobil. Live! avea la sfarsitul lui 2003 4,5 milioane de utilizatori, dintre care peste un milion in Marea Britanie.
Si serviciile de date sunt asteptate sa aduca operatorului venituri in crestere. In prezent, acestea contribuie cu aproximativ 15,9% la incasarile totale din servicii.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO