Business Hi-Tech

Vodafone incepe sa intre in paine la Connex

02.06.2005, 19:53 26

Vodafone se angajeaza sa consolideze investitiile facute de Connex si sa le ofere romanilor serviciile si beneficiile existente la nivelul grupului, a declarat ieri Paul Donovan, director executiv pentru subsidiarele Vodafone.

Declaratiile oficialului britanic vin imediat dupa finalizarea tranzactiei (in urma acordului de marti al Uniunii Europene) prin care Vodafone a preluat 99% din Connex de la grupul TIW pentru o suma estimata la la 2,5 miliarde de dolari. "Intentionam sa includem in curand Romania in programul Vodafone Passport, ceea ce va permite scaderea semnificativa a tarifelor de roaming pentru utilizatorii Connex", a exemplificat Donovan. Recent lansat de Vodafone, programul Passport permite initierea de convorbiri in roaming la aceleasi tarife cu cele din tara (dupa plata unei taxe de conectare) si de a primi gratuit apeluri in roaming cu o durata totala de minim 30 de minute.

La randul sau, Ted Lattimore, presedintele Connex, a anuntat ca de ieri clientii 3G ai Connex pot folosi reteaua Vodafone din Grecia pentru roaming cu aceasta tara, iar in cateva zile vor beneficia de acelasi serviciu si cu Marea Britanie. Astfel numarul de tari in care abonatii Connex la telefonia de generatia a treia au acces la roaming creste rapid cuprinzand Franta, Italia, Grecia, Portugalia, Germania, Marea Britanie. Integrarea brandului Connex in cel Vodafone va dura cateva luni, a mai declarat Paul Donovan.

Deocamdata utilizarea marcii Vodafone in Romania este obiectul unui litigiu in justitie.

"Procesul de rebranding este un aspect important in orice tranzactie de acest gen. Dupa rezultatul favorabil al ultimei audieri in procesul privind folosirea marcii Vodafone, suntem increzatori ca justitia va lua o decizie finala in favoarea companiei noastre la audierea programata pentru 30 iunie", a spus Donovan.

Compania Telemobil, care opereaza serviciul Zapp, a inregistrat marca Vodafone in Romania in anul 1995. Intr-un prim litigiu initiat de Vodafone prin Rominvent SA, in anul 2003, cererea Vodafone a fost respinsa pe motive tehnice.

Ulterior, in toamna anului 2004, Vodafone a formulat o noua actiune, de aceasta data cu ajutorul biroului local al casei de avocatura Linklaters, proces prin care solicita atat anularea marcii, cat si decaderea Telemobil din dreptul de a mai utiliza aceasta marca.

Cererea de anulare a fost respinsa de catre prima instanta, in timp ce solicitarea privind decaderea din dreptul de utilizare a fost admisa, instanta considerand ca Telemobil nu a utilizat marca Vodafone pe o perioada de cinci ani consecutivi. Donovan a mai precizat ca Vodafone nu este interesata sa achizitioneze pachetul rezidual de actiuni (0,9%) care a ramas in proprietatea omului de afaceri George Copos.

"Prin pachetul rezidual, actionarul respectiv nu poate influenta politica si strategia pe care vrem sa le punem in practica", a explicat Donovan. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO