Business Hi-Tech

Wal-Mart pariaza 3 mld. dolari pe etichetele inteligente

10.11.2003, 00:00 15

In ciuda protestelor militantilor pentru drepturile omului ( care vorbesc despre pericolul "Big Brother"), lantul american de supermagazine Wal-Mart ar urma sa cheltuiasca 3 miliarde de dolari in urmatorii ani pentru introducerea etichetelor inteligente (RFID). Acestea sunt miniemitatoare radio agatate de produse care se conecteaza wireless la un sistem IT de supraveghere pentru monitorizarea mai buna a stocurilor.
Wal-Mart spera ca odata cu introducerea acestui sistem sa economiseasca anual 8,4 miliarde de dolari din costuri legate de salariile angajatilor care faceau inventarul si din reducerea numarului de erori de aprovizionare.
Lantul de magazine urmeaza un trend lansat de Pentagon, prima organizatie ce a sustinut deschis introducerea acestui sistem pentru monitorizarea stocurilor de armament. Proiectul urmeaza sa fie discutat de oficialii Wal-Mart cu reprezentantii principalilor sai furnizori - peste 120 de companii - care ar urma sa fie obligati sa introduca etichete RFID. Acest lucru ar putea costa cateva zeci de milioane de dolari de fiecare, spun specialistii in domeniu.
Lantul de magazine ar urma sa cheltuiasca doua treimi din bugetul sau pentru instalarea de echipamente de citire a acestor etichete, spun sursele citate de ZDNet.com, iar restul banilor vor merge pentru platforme software care sa citeasca datele si sa le interpreteze, pentru ca oficialii companiei sa poata lua rapid cele mai bune decizii. In acest moment, Intel, SAP, IBM si Sun Microsystems furnizeaza astfel de retele integrate pentru folosirea etichetelor inteligente. Etichetele RFID sunt produse de Philips Semiconductors si de companii start-up din SUA precum Matrics sau Alien Technology.
Succesul proiectului depinde in mare parte de furnizorii Wal-Mart, spun analistii. Intalnirea dintre responsabilii lantului de magazine si furnizori va avea loc maine, la Bentonville, in apropiere de sediul central al Wal-Mart. Probabil, in functie de rezultatul discutiilor, compania va anunta oficial detalii privind acest proiect. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO