Business Hi-Tech

Zapp: investim aproape 40 mil. $ in retea si tehnologia EV-DO

23.07.2004, 00:00 17

Compania Telemobil, proprietarul operatorului de telefonie mobila Zapp, primul care ofera in Romania comunicatii in sistem CDMA (rivalul GSM), a anuntat ca are in plan anul acesta investitii de 30-40 de milioane de dolari pentru retea si pentru implementarea noului serviciu de acces Internet de mare viteza EV-DO.
"Investitiile pentru retea si in special pentru serviciul EV-DO vor trece cu siguranta de 30 de milioane de dolari", a declarat pentru ZF presedintele companiei, Cuneyt Turktan. El a confirmat faptul ca Zapp a primit finantare din partea unor banci pentru a-si dezvolta reteaua, fara a numi aceste institutii. "Avem o strategie de finantare care implica o serie de institutii bancare si care are drept scop principal marirea ariei de acoperire", a explicat Cuneyt Turktan.
Compania a investit anul trecut in Romania 60 de milioane de dolari, pentru dezvoltarea retelei si pregatirea serviciilor noi de comunicatii. Cifra de afaceri pe 2003 a fost de 50 de milioane de dolari, aproape de patru ori mai mare decat in 2002 (13 milioane de dolari). Anul acesta se vorbeste despre 80 de milioane de dolari, insa cifra nu a fost confirmata oficial.
Zapp pregateste intens lansarea unui serviciu de acces la Internet la viteze mult mai mari decat ofertele existente in acest moment pe piata. Tehnologia EV-DO permite viteze de accesare a Internetului de pana la 2,4 Mbps. Utilizatorii au nevoie doar de un modem special, care va avea un pret "la concurenta cu modemurile CATV prezente pe piata", conform oficialilor Zapp. Preturile urmeaza sa fie anuntate o data cu lansarea comerciala a serviciului, care nu a fost deocamdata precizata. Serviciul EV-DO poate fi accesat doar in zonele de acoperire, iar pentru inceput va fi lansat in Bucuresti, dupa care urmeaza extinderea in tara, in functie de cerere.
Zapp vizeaza cu acest serviciu in special utilizatorii de Internet care sunt nemultumiti de vitezele de acces oferite de furnizorii existenti pe piata, precum si acces la Internet pentru cei care sunt in afara zonelor de acoperire a firmelor de cablu.
"Nu exista probleme de securitate precum au retelele WiFi, in care securitatea depinde de precautiile administratorului de retea si de tehnologia aleasa", sustine un responsabil Zapp.
Tehnologia EV-DO va fi lansata de operatorul mobil in premiera european. Pe langa transmisia de date in timp real, viteza de 2,4 Mbps faciliteaza serviciile multimedia, precum videoconferintele sau streaming video, care necesita in mod traditional o largime de banda considerabila.
Zapp, singurul operator CDMA de pe piata locala, are in prezent peste 100.000 de abonati, marea majoritate a clientilor sai fiind companii. Reteaua de telefonie acopera peste 200 de orase si peste 85% din populatia urbana a Romaniei.
Actionarul principal al companiei (99,5% din pachetul de actiuni) este filiala din Romania a Inquam Limited, companie detinua de americanii de la Qualcomm, proprietarul tehnologiei de comunicatii mobile CDMA. De asemenea, actionar Inquam Limited este si fondul de investitii din Orientul Mijlociu Omnia Holdings, care deruleaza proiecte de circa 100 miliarde de dolari in intreaga lume.



dan.dragomir@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO