Business Hi-Tech

Zece previziuni Gartner despre lumea IT. Comentezi?!

15.10.2002, 00:00 55

Analistii companiei de consultanta Gartner au publicat o lista de zece previziuni referitoare la modul in care vor evolua firmele din noua economie. Domeniile analizate sunt tehnologie, economie si stiinte sociale, iar previziunile se refera la urmatorii opt ani (2003-2010).

Comunicatiile in banda larga vor deveni mai rentabile decat achizitia de echipamente IT
"Capacitatea si performantele retelelor de comunicatii vor creste mai repede decat performantele de calcul al computerelor si mai mult decat capacitatea de stocare a datelor prin mijloace traditionale; astfel companiile vor investi mai putin in echipamente proprii, dar le vor inchiria de la furnizori specializati", comenteaza Dan Farber, de la zdnet.com. "Comunicatiile in banda larga, ieftine si suficiente, vor indrepta utilizatorii spre retelelor centralizate care utilizeaza tehnologia de calcul distribuit (Grid - "urmatoarea generatie de Internet"), spune el. Altfel spus,  daca acum ai nevoie de o retea de 25 de computere pentru administrarea unei afaceri, pe viitor s-ar putea sa folosesti doar unul propriu si sa apelezi- gratie Internetului de mare viteza si capacitate - la resursele IT ale altora.
Analistii Gartner isi bazeaza aceasta previziune pe faptul ca in prezent, avansul tehnologic al retelelor de comunicatii prin fibra optica este mult mai rapid decat cel al tehnologiei informationale.



Majoritatea aplicatiilor software importante vor fi interenterprise (in parteneriat)
Dezvoltarea de aplicatii se indreapta catre software cu arhitectura adaptiva, care pot fi reconfigurate instantaneu, cu efort minim si dupa nevoi. Acest concept este varianta evoluata a ideii care a stat la baza proiectarii suitelor ERP (Enterprise Resource Planning software), a portalurilor, a sistemelor de management al clientilor (Customer Relationship Management) si a aplicatiilor software pentru managementul furnizorilor, arata analistii. De asemenea, majoritatea acestor instrumente sunt interconectate si se "intind" pe diverse sectoare ale noii economii.
"Aceasta este promisiunea serviciilor web si daca ea se va materializa, vom avea aplicatii configurabile, cu capabilitati plug-and-play", comenteaza Farber. "In opinia mea insa, nu trebuie sa ne asteptam la progrese impresionante in aceasta directie pentru inca patru-cinci ani", adauga el.



Sistemele interenterprise vor determina un boom macroeconomic
Daca a doua previziune se realizeaza, economia pe ansamblu va inregistra o crestere accentuata a productivitatii si eficientei. "Logica ne arata ca un lant de companii aliate, in acelasi sector economic, are ca rezultat cresterea productivitatii in intreaga economie", spune Farber. "Este greu de imaginat un asemenea progres in sectorul guvernamental, dar in sectorul privat el va putea fi observat in intervalul de timp considerat de Gartner".



Companiile de succes vor concedia milioane de salariati
Data fiind cresterea productivitatii de pe urma utilizarii tehnologiei informationale (previziunile 2 si 3), profitul va creste si va determina o scadere accentuata a numarului de salariati ai firmelor. "Conceptual vorbind, exista un punct in care tehnologia informationala inlocuieste necesarul de munca umana", comenteaza Farber. Potrivit Gartner, companiile "transformate" de Internet au 70% sanse sa aiba in 2005 un numar de angajati cu 10% mai mic decat in prezent si 60% sanse sa aiba in 2010 cu 30% mai putini angajati decat acum.



Consolidarea va continua pe multe sectoare ale economiei
Gartner anticipeaza ca pana in 2004, cel putin un jucator major al pietei va disparea in majoritatea sectoarelor economiei, prin faliment sau consolidare. "Aceasta previziune nu este riscanta", spune Farber. "Si mai multe dintre companiile dot-com se vor <<evapora>>, iar pestele mare il va manca pe cel mic". Potrivit analistului Carl Claunch, de la Gartner, industria va intra intr-o perioada de oligopol - cativa jucatori domina mediul corporatist - iar pana in 2007, ciclul de crestere si de inovatie va reincepe.



Legea lui Moore va ramane valabila in urmatoarea decada
Analistii Gartner ii dau Legii lui Moore (puterea de calcul se dubleaza la fiecare 18 luni) 70% sanse sa ramana valabila pana in 2011. Gartner estimeaza ca pana in 2008, PC-ul de pe biroul omului obisnuit va avea patru pana la opt procesoare, care vor functiona la viteze de 40 GHz, patru pana la 12 gigabytes (GB) de memorie RAM, 1,5 terabytes (TB) capacitate de stocare a datelor si placi de retea care pot transmite datele cu 100 de Gbit pe secunda. "In 2011, procesoare cu o viteza de 150 GHz si hard-discuri de 6 TB vor ceva obisnuit", arata previziunile companiei de consultanta.



Pana in 2007, bancile vor deveni principalii furnizori de servicii de prezenta
Firma de "Servicii de prezenta" inseamna o companie care stie si structureaza preferintele clientului, informatiile private ale acestuia si experienta sa prin intermediul Internetului. Denumita de Gartner "one-click Internet", tehnologia leaga usurinta in utilizare si mobilitatea de Internet. Ca exemple, in prezent asemenea companii sunt, printre altele, Microsoft (Passport), The Liberty Alliance, AOL si Yahoo.
"Bancile au avut de a face cu securitatea, confidentialitatea si probleme legate de incredere timp de cateva secole si aceasta mostenire este si mai relevanta in Era Digitala", arata Farber. Gartner ofera bancilor 70% sanse sa ajunga, in 2007, principalii furnizori de servicii de prezenta.



Sistemele de monitorizare a afacerilor vor fi comune in 2007
Sistemele BAM (Business Activity Monitoring) sunt, simplist vorbind, "senzori" care strang si ofera automat informatiile relevante din diverse sectii si departamente ale companiei, deciziile fiind in acest fel mai eficiente si - cel mai important - in timp real.



Alte departamente, si nu cel de IT, vor avea ultimul cuvant pentru majoritatea aplicatiilor
Studiul Gartner arata ca departamentele "productive" ale companiei, si nu departamentul specializat de IT - vor lua decizia finala in privinta dezvoltarii si achizitiei de noi aplicatii. "Pana in 2007, acest trend are 70% sanse sa fie valabil pentru 65% dintre companii", arata Gartner. "Principalul dezavantaj este ca beneficiile de ansamblu ale IT pentru companie vor scadea. Acest lucru, din cauza ca principiile de contabilitate si cele de afaceri vor decide daca investitiile in IT sunt suficient de rentabile (Return on Investment)", spune Claunch.



Pendulare intre centralizat - descentralizat
In stransa legatura cu previziunea precedenta, Gartner estimeaza ca accentul pe IT centralizat se va schimba, incepand cu 2004, catre un model descentralizat. "Obiectivele de afaceri, in afara celui al costului tinut sub control, vor delega decizia catre diviziile companiei, unde viteza este o marfa de valoare", au conchis analistii Gartner.



Nota: In cazul in care doriti sa comentati concluziile Gartner si declaratiile lui Daniel Farber, o puteti face pe cale electronica, la adresa: dan.farber@cnet.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO