Business Hi-Tech

Zire: o secretara cu studii medii

21.01.2003, 00:00 18

Daca nu aveti asistenta si va trebuie una, cumparati-va un organizator personal. Ca asistent de manager e foarte bun, mai ales atunci cand trebuie sa va programati intalnirile de afaceri sau deplasarile in interes de serviciu.
Fireste, "secretara" electronica poate fi mai pregatita sau mai superficiala, in functie de cat platiti pentru ea. Unul dintre cele mai bune exemple: Palm.
Producatorul american de organizatoare personale intra anul trecut pe piata low-end cu un model de numai 100 de dolari, Zire.
In cateva luni, Zire a ajuns si in Romania. Modelul poate fi cumparat din magazinele companiei Flamingo Computers, la pretul de 119 dolari fara TVA.
Ce stie sa faca insa Zire de 100 de dolari? Nu prea multe pentru un veteran in materie de Palm-uri, dar suficient pentru un cumpararator care face trecerea de la agenda de hartie.
Ca orice organizator, acest Palm are capacitatea de a stoca adrese personale, dar si date referitoare la intalnirile pe care urmeaza sa le aiba utilizatorul sau. Zire mai poate fi utilizat pentru transferul de date inspre sau dinspre un alt echipament prin portul infrarosu. Nu incercati insa sa il conectati cu altceva decat un organizator Palm pentru ca nu se vor "vedea". De fapt, si producatorul recunoaste (pe www.palm.com) ca poti transfera date prin portul infrarosu de la si catre un alt Palm.
Daca sunteti intr-o sedinta si trebuie sa va luati notite va puteti folosi tot organizatorul. Ulterior puteti descarca datele in calculator folosindu-va de cablul si softul de sincronizare dintre Zire si PC.
Spre deosebire de organizatoarele din gama iPaq, pe un Zire nu se pot face tabele in Excel, spre exemplu. Si nici la jocuri nu va asteptati pentru ca producatorul nu a inclus nici unul in modelul Zire. Pe de alta parte, diferenta de pret dintre ele e de vreo 2-3 Zire-uri...
Cat priveste dotarile tehnice, acestea sunt evident pe masura pretului. Adica modeste. Memoria organizatorului nu se ridica la mai mult de 2 MB (!) iar procesorul ruleaza la numai 16 MHz. In plus, ecranul este monocrom si nu are lumina de fundal. Cu alte cuvinte, daca vreti sa utilizati un Zire la intuneric asigurati-va ca aveti la indemana si o lanterna. Clapeta care acopera ecranul este dintr-un plastic foarte flexibil care deranjeaza la utilizare si solicita un grad mare de dexteritate din partea posesorului. Cel mai bine e fara, cind si aparatul arata oarecum mai simpatic.
Minusuri:
* ecran alb-negru fara lumina de fundal
* memorie putina
* nu se conecteaza prin infrarosu cu alte echipamente decat Palm
Plusuri:
* pretul: aproximativ 100 $
* bateria se consuma foarte greu si organizatorul nu se descarca daca nu este folosit (asa cum este cazul unor modele de iPaq)
Nota generala: 7

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO