Business Internaţional

700 de miliarde de dolari este factura pe care o plateste statul american pentru salvarea sistemului financiar de la dezastru

21.09.2008, 20:07 15

Planul de salvare a sistemului financiar american - conceput de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson - este menit sa reduca riscul unui inghet complet al pietei de creditare, ce ar aduce la blocarea sistemului financiar american si a celei mai mari economii a lumii, scrie Bloomberg.
"Paulson cere sa i se acorde puteri foarte mari", a declarat Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University. "E la fel cum ar spune: aveti incredere in mine, o sa rezolv problema daca imi acordati controlul absolut. Doar ca acesta nu este un stat absolutist", a adeclarat el.
In timp ce reprezentantii congresului analizau propunerea administratiei prezidentiale, Paulson a incercat sa clarifice termenii exacti ai proiectului de lege. Potrivit acestuia, Trezoreria americana va avea autoritatea de a achizitiona ipoteci pentru locuinte, instrumente financiare bazate pe ipoteci si active legate de ipotecile comerciale.
In urma consultarilor cu banca centrala (Fed) categoriile de active intrate in vizorul autoritatilor s-ar putea extinde, daca acest lucru va fi "necesar pentru stabilizarea sistemului", se arata intr-un comunicat al Trezoreriei. De programul elaborat de Trezorerie ar putea beneficia, de asemenea, si institutiile financiare non-americane, lista acestora urmand sa fie stabilita de comun acord cu oficialii Fed.
Planul va ridica semnificativ plafonul datoriei publice, iar cheltuielile vor valoarea cumulata a bugetelor anuale ale departamentelor pentru Aparare, Educatie si Sanatate. De asemenea, propunerea vizeaza si angajarea de catre Trezorerie a unor manageri de fonduri si de acordarea de contracte in acest scop unor companii private. Majoritatea prevederilor proiectului de lege expira insa la doi ani de la data intrarii in vigoare.
Proiectul Trezoreriei este sprijinit de presedintele George W. Bush, care a declarat ca pentru a lupta cu o problema atat de mare este nevoie de un plan la fel de mare, care sa includa "o suma semnificativa din banii contribuabililor".
"Sunt convins ca aceasta abordare va genera familiilor americane costuri mult mai mici decat cele implicate de orice alta alternativa", a declarat presedintele american, adaugand ca "o continuare a turbulentelor va genera pierderi masive de locuri de munca si va conduce la o accentuare a declinului valorii locuintelor si la o inasprire importanta a conditiilor de creditare".
Intentia principala a initiatorilor acestui plan este aceea de a aduna intr-un singur loc toate instrumentele financiare greu tranzactionabile si de a le pastra, pe cheltuiala contribuabililor, pana la o relaxare a conditiilor de pe piata, moment in care pot fi vandute mai departe.
Exista o serie de membri ai Congresului american care s-au aratat reticenti la ideea de a pune pe umerii contribuabililor o povara imensa, concretizata in sute de miliarde de dolari. Totusi, liderul democratilor din Camera Reprezentantilor, Steney Hoyer, se asteapta la o actiune rapida din partea autoritatilor.
In acelasi timp, presedintele Bush a indemnat la o colaborare intre principalele doua formatiuni politice americane, Partidul Democrat si Partidul Republican, punand accentul asupra necesitatii mentinerii economiei americane pe linia de plutire. Si asta intr-un moment in care turbulentele de pe piata de creditare se raspandesc cu rapiditate in intreg sistemul financiar, afectand piata fortei de munca, fondurile de pensii si operatiunile companiilor americane.
"In acest moment, exista riscuri pe care nu ne putem permite sa ni le asumam. Trebuie sa actionam rapid pentru a proteja economia in fata tuturor acestor riscuri", a mentionat Bush.
Paulson a avertizat, de asemenea, ca pentru redresarea sistemului financiar este nevoie de o actiune forte. Programul conceput de Trezorerie si menit sa inlature "activele toxice" de pe piata financiara, spune secretarul institutiei, trebuie sa fie "suficient de mare pentru a avea impactul maxim asupra sistemului".
Presedintele comitetului financiar din Senatul american, Christopher Dodd, a declarat ca va trebui sa analizeze mai intai detaliile programului, dar a pledat, de asemenea, pentru o actiune rapida. "Intelegem pe deplin gravitatea momentului", a tinut sa precizeze senatorul democrat. Senatorul Barack Obama, candidatul democrat la presedintia Statelor Unite, a declarat ca "sustine pe deplin" incercarile lui Paulson si ale presedintelui Fed, Ben Bernanke, de a stabiliza sistemul financiar. El a mentionat insa ca un plan ca cel elaborat de administratia Bush trebuie sa tina cont nu doar de problemele companiilor de pe Wall Street, ci si de cele ale celorlalti actori din sistemul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO