Business Internaţional

A lucrat ca vicepreşedinte într-o companie cu afaceri de miliarde de dolari, dar a ajuns la pensie la 78 de ani să întoarcă burgeri pentru a se întreţine

A lucrat ca vicepreşedinte într-o companie cu afaceri...

Autor: Oana Stupinean

11.10.2014, 15:00 1172

 „Sedentarismul mă scoate din minţi”, spune Tom Palome, 78 de ani, fost  director de marketing, care acum face burgeri într-un fast-food, scrie Bloomberg.

Cu un an în urmă, Bloomberg a realizat un top al celor mai vârstnici americani care nu au agonisit prea mulţi bani de-a lungul vieţii pentru a se pensiona liniştiţi. „ Am fost celebru pentru 15 ore”, spunea Palome când s-a publicat clasamentul. Apoi, efectul a trecut şi Palome s-a întors la viaţa sa, apărând totodată şi presiunea financiară.

După ştirea din Bloomberg, publicată în septembrie 2013, preluată şi de alte ziare de mare importanţă ca The Washington Post şi de site-uri ca Yahoo Finance, oamenii îl recunoşteau ca fiind “burger man”. Mulţi dintre ei au vrut să se convingă că acest personaj este unul real şi nu o poveste inventată de presă şi au căutat fast-food-ul la care Palome lucrează doar pentru a se convinge ca totul este real.

Palome, care la apogeul carierei sale a fost vicepreşedinte de marketing pentru brandul Oral-B, deţinut de gigantul Procter&Gamble, o companie cu afaceri de zeci de miliarde de dolari, primeşte telefoane şi e-mailuri de la firme de recrutare de personal, invitaţii în calitate de orator la diferite conferinţe de business. În ianuarie, The Mutual Fund Store, o companie de investiţii, i-a propus lui Palome să ţină un discurs la întâlnirea din New Orleans.

Odată cu baby-boom-ul din anii ‘30, numărul angajaţilor americani de peste 65 de ani a crescut cu 67 de procente anul trecut faţă de acum 10 ani, cu aproximativ 7,2 milioane, mulţi dintre ei reuşind să economisească de-a lungul vieţii.

Anul trecut, Palome a trebuit să se lupte cu o durere groaznică a genunchiului care l-a ţinut departe de muncă pentru două luni, iar după ce s-a vindecat s-a întors la job.

Operaţia la genunchi l-a confruntat pe Palome cu realitatea. I-a dat fiicei sale de 53 de ani, cea mai vârstnică dintre cei trei copii, putere de decizie în ceea ce priveşte conturile lui.

“Sunt la vârsta la care ştiu că nu voi părăsi această lume viu”, spune Palome cu zâmbetul pe buze.

Fiica sa, care locuieşte în New Hampshire plăteşte în fiecare lună o taxă pentru comunitatea din oraşul Plant din Florida, unde Palome locuieşte.

Palome i-a încredinţat casa fiicei sale şi a trecut toate conturile pe numele ei. De asemenea, Palome şi-a făcut o asigurare de sănătate şi una de viaţa.

După operaţia la picior, Palome a stat doar o lună în concediu, întorcându-se la fast food-ul din cadrul unui club de golf cu două săptămâni înainte de termenul recomandat de doctor.

“I-am spus doctorului că trebuie să mă întorc la job, astfel mă vor concedia”, mai spune Palome.

“Tot ce face Palome este esenţial - de la prepararea mâncării, până la servirea clienţilor şi la pregătirea tinerilor angajaţi”, spune managerul fast food-ului, Ramona Richey.

În iulie, Palome lucra 20 de ore pe săptămână pentru 7,98 dolari pe oră plus bacşiş ajungea la 300 de dolari pe săptămână, în uşoară scădere faţă de anul trecut.

Venitul suplimentar de 1,200 de dolari pe lună primit de la Social Security, plus pensia de 600 de dolari primită de la fostul job, l-au ajutat să-şi cumpere bilete de avion pentru a-şi vizita copii şi cei doi nepoţi.

Palome are nevoie de bani, însă totodată îl ajută şi faptul că îi place să petreacă timp printre jucătorii de golf.

“Vorbesc aceeaşi limbă pentru că sunt şi eu un jucător de golf”, spune el.

Palome sfătuieşte persoanele de aceeaşi vârstă  care întâmpină probleme financiare, să-şi folosească abilităţiile şi să fie pozitivi chiar dacă la noul job salariul este mai mic în comparaţie cu ce câştigau odată.

“Nu contează ce faci atâta timp cât îţi place ceea ce faci. Altfel, performanţele vor fi minime. Plănuiesc să lucrez până când nu mai pot să merg. Până atunci, sunt un burger man”, concluzionează Palome.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO