Business Internaţional

A paria astazi pe caii din cursa de marti

05.09.2003, 00:00 15



Eliot Spitzer, procurorul general al orasului New York, va declansa o ancheta ce are drept tinta industria administrarii de fonduri, anuntand ca biroul sau intentioneaza sa puna capat schemelor ilegale de tranzactionare ce-i costa pe investitori miliarde de dolari pe an.



Spitzer a anuntat lansarea anchetei legate de activitatea fondurilor mutuale dupa ce a impus prima sa penalitate importanta: o suma de 40 milioane de dolari impusa unui fond de risc ce a efectuat, dupa parerea sa, tranzactii ilegale in care au fost implicate fonduri mutuale operate de Bank of America, Bank One, Janus and Strong.



Penalitatea, impusa Canary Capital Partners, doua entitati relationate, si managerului de fonduri Edward J. Stern, include restituirea unei sume de 30 milioane de dolari, plus o amenda de 10 milioane dolari. De asemenea, biroul Canary si angajatii sai trebuie sa continue sa colaboreze cu procurorul general.



Ancheta se concentreaza asupra schemelor in care se profita de faptul ca pretul fondurilor mutuale este stabilit o data pe zi, la ora 4 pm. Spitzer a declarat ca aceste practici sunt echivalente cu "a paria astazi pe caii din cursa de marti".



Spitzer a mentionat in special cazul Bank of America, ce a instalat echipamente speciale computerizate in biroul Canary, ce-i permiteau fondului de risc sa cumpere si sa vanda actiuni ale fondurilor detinute de Bank of America si ale altor sute de alte fonduri la pretul de inchidere stabilit la ora 4 pm pana la 6:30 pm ora New York-ului. Acesta este un avantaj pentru ca investitorii ce cumpara dupa ora 4pm platesc pretul zilei urmatoare. Drept rasplata, Canary a fost de acord sa depuna milioane de dolari in fondurile de obligatiuni ale Bank of America.



Spitzer a remarcat faptul ca Canary, ce a administrat active in valoare de maxim 1 miliard de dolari, a putut obtine profit de 110% in 1999 si 50% in 2000, in mare parte multumita acestor practici.



"Nu se cunoaste inca amploarea acestui caz de frauda," a declarat Spitzer. "Insa, un lucru este clar: industria fondurilor mutuale opereaza la un standard dublu. Anumitor companii si indivizi li s-a oferit oportunitatea de a manipula sistemul. Acestia efectueaza tranzactii ilegale after-hours, exploatand in mod ilegal fluctuatiile pietei, ceea ce ii afecteaza pe investitorii pe termen lung obisnuiti".



Spitzer a mai declarat ca biroul sau a descoperit dovezi suplimentare legate de faptul ca managerii fondurilor mutuale permit unor companii si indivizi favoriti sa efectueze astfel de tranzactii ilegale in schimbul unor sume si a altor beneficii. Acesta nu a mentionat daca vor fi lansate acuzatii si impotriva altor entitati. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO