Business Internaţional

Abbey accepta oferta bancii Santander

27.07.2004, 00:00 16

Banca britanica Abbey National a anuntat, ieri, ca a acceptat oferta de preluare inaintata de Banco Santander Central Hispano, cea mai mare banca din Spania, informeaza Financial Times.
Tranzactia, in valoare de 8,5 miliarde lire sterline (15,6 miliarde dolari) va plasa Santander pe locul opt in topul celor mai mari banci din lume si va reprezenta cea mai importanta tranzactie transfrontaliera in sectorul de retail bancar din Europa.
Directorii si consultantii celor doua banci au finalizat duminica acordul de fuziune. Santander Central Hispano a oferit pentru banca britanica circa 580 pence pe actiune, cu o componenta cash de 5%. Achizitia va fi finantata printr-o majorare de capital. Actionarii Abbey National vor primi cate o actiune noua a bancii spaniole, pentru fiecare titlu detinut la banca britanica.
Nu se asteapta modificari in ceea ce priveste componenta echipei de conducere a Abbey National. Directorul executiv, Luqman Arnold, va ramane in functie pana la inceputul anului urmator, pentru a asigura o tranzitie usoara.
Abbey, a sasea banca din Marea Britanie, a trezit interesul altor grupuri de servicii finaciare, inclusiv Citigroup. Potrivit declaratiilor unor persoane avizate, este foarte putin probabil ca cel mai mare grup financiar din lume sa lanseze o contraoferta, daca pretul actiunilor bancii spaniole nu va scadea substantial o data cu anuntarea detaliilor tranzactiei.
Potrivit Financial Times, faptul care a determinat conducerea Santander sa lanseze o oferta formala de cumparare a fost anuntul Abbey National de saptamana trecuta, conform caruia banca nu ar fi nevoita sa injecteze capital suplimentar in divizia sa de asigurari de viata, pe fondul noilor reglementari.
 Alfredo Saenz, director executiv al Santander Central Hispano, a dat de inteles ca banca sa ar putea inregistra profituri brute cu 560 milioane euro (697 milioane dolari) mai mari, la trei ani de la preluarea Abbey National, din sinergiile de cost si venituri. In plus, SCH ar deveni a doua banca ipotecara si de economii de pe piata britanica.
Tranzactia ar face din banca spaniola o prezenta puternica pe o piata deosebit de profitabila si ar contrabalansa expunerea ei in America de Sud, putand reprezenta, totodata, o pista de lansare pentru achizitii ulterioare.
Ieri, SCH a raportat un profit net pe primul semestru de 1,55 miliarde euro, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels