Business Internaţional

Abu Dhabi arunca 10 mld. $ in „masina de tocat bani” din Dubai

14.12.2009, 23:10 23

Emiratul arab Abu Dhabi a acordat sprijin in valoare de 10miliarde de dolari (6,77 mld. euro) companiei de stat Dubai Worlddin emiratul vecin Dubai pentru ca grupul, puternic indatorat,sa-si poata indeplini obligatiile financiare. Astfel, Nakheel,divizia de imobiliare a Dubai World, a reusit sa plateascaobligatiunile islamice (sukuk) in valoare de 4,1 miliarde de dolaricare au avut scadenta ieri, scrie Bloomberg.

Dubaiul va folosi restul banilor pentru a plati contractorii,furnizorii, dobanzile si a acoperi costurile operationale pentruDubai World pana cand compania va ajunge la un acord cu creditoriisai, se arata intr-o declaratie a guvernului din Dubai.

"Acest sprijin asigura finantare si o baza stabila pentruprocesul de restructurare, care continua", se arata intr-odeclaratie separata a Dubai World.

Actiunile Dubai au inregistrat cea mai mare crestere din 14luni, iar bursele asiatice si moneda euro s-au apreciat pe fonduloptimismului ca problemele legate de datoriile emiratului nu se vortransmite catre alte piete emergente. Dubai World anunta pe 1decembrie ca incearca sa restructureze datorii de 26 de miliarde dedolari, mai putin de jumatate din pasivele de 59 de miliarde dedolari pe care le avea la sfarsitul anului 2008.

Indicele de referinta al Dubai a avansat cu 10%, cea maipronuntata crestere din octombrie 2008 incoace, pana la 1.866,82puncte. Indicele pierduse 19% de cand Dubai World a incercat, pe 25noiembrie, sa ajunga la un acord de amanare a platii datoriilorsale. Indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 0,6%, pana la 120,37puncte.

"Injectia de fonduri acorda un oarecare ragaz companiei DubaiWorld de a pune la punct un plan de restructurare ordonata adatoriilor", a declarat Abdul Kadir Hussain, CEO al companiei deadministrare de fonduri Mashreq DIFC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO