Business Internaţional

Achizitionarea Vivendi Universal, pe ultima suta de metri

26.08.2003, 00:00 16



Companiile interesate de achizitionarea diviziilor de televiziune si productie de film ale concernului Vivendi Universal, au operat pe parcursul weekend-ului trecut o serie modificari asupra ofertelor cu scopul e a le face mai atractive inaintea deciziei finale.



Suma obtinuta din vanzarea activelor, estimate de companie la 14 mld. dolari, va fi folosita in intregime la acoperirea unei parti din uriasa datorie contractata de firma. Managerii companiei au luat aceasta decizie pe masura ce dificultatile financiare au adus Vivendi in pragul incapacitatii de plata.



Intr-un weekend extrem de agitat si plin de emotii, NBC, televiziunea controlata de General Electric, alaturi de un consortiu sub conducerea lui Edgar Bronfman Jr., fostul director executiv al Seagram, au depus ofertele finale pentru Vivendi Universal Entertainment, grup care inglobeaza diviziile de televiziune, productie de film si afacerea cu parcuri tematice.



Decizia grupului francez, programata a se lua maine la Paris, va fi una extrem de dificila. Conducerea Vivendi trebuie sa puna in balanta beneficiile pe termen lung ale asocierii cu un partener strategic - cum este NBC, cu certitudinea imediata a unei sume generoase de bani din oferta realizata de Bronfman.



Liberty Media, grupul de investitii condus de John Malone, s-a alaturat de curand in lupta pentru activele Vivendi, dar oferta acesteia este considerata a fi mai modesta comparativ cu primele doua.



Potrivit unor surse din piata, persoane din conducerea companiei, alaturi Jean-Rene Fourtou, presedinte si director executiv al Vivendi, sunt favorabile incheierea tranzactiei cu NBC, grupul american fiind in masura sa consolideze pozitia Vivendi pe piata americana.



Intr-o scrisoare adresata conducerii Vivendi, NBC a sugerat posibilitatea unei finantari ulterioare de catre General Electric a entitatii ce va lua nastere, in principal prin preluarea unei parti din participatia Vivendi la noua companie.



General Electric a mai propus fuzionarea activelelor NBC si ale Vivendi Universal, dand nastere unui conglomerat care va cuprinde pe langa NBC, reteaua de televiziune in limba spaniola Telemundo, canalele de cablu BNBC, MSNBC si Bravo, precum si studiouri de film sau parcuri tematice.



Oferta consortiului condus de Bronfman include o suma de 8 mld. de dolari in cash, la care se adauga preluarea unei parti a datoriei contractate de Vivendi.



Desi compania franceza va fi nevoita sa pastreze o anumita participatie in noua companie, dimensiunea acesteia este destul de redusa, fiind din aceasta perspectiva mult mai usor de vandut.



Oferta NBC presupune o suma cash de 6 mld. dolari la care se adauga preluarea unei parti reprezentand 2 mld. $ din datoria Vivendi. NBC solicita in schimb 75% din compania care va lua nastere in urma fuziunii cu Vivendi Universal Entertainment.



Grupul francez a anuntat ca isi va putea satisface nevoile de finantare pana la sfarsitul anului viitor, reusind de curand sa converteasca o emisiune scadenta de obligatiuni in valoare de 442 milioane de euro in actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO