Business Internaţional

Actionarii minoritari de la Wella se lupta cu P&G

03.02.2004, 00:00 25



Companiile Procter&Gamble si Wella au ignorat pana acum cererea unui grup de investitori Wella de a creea un corp special de audit care sa investigheze afacerea de 6,5 miliarde de euro (8 miliarde de dolari), in urma careia gigantul american a preluat grupul german anul trecut, informeaza Financial Times.



Cererea face parte dintr-un "pachet" de probleme, pe care actionarii minoritari ai Wella le vor exprima la adunarea generala extraordinara care va avea loc astazi.



Daca, totusi, Procter&Gamble, care controleaza 98,3% din actiunile de vot ale Wella, va respinge aceasta cerere, actionarii minoritari ai grupului german vor intenta proces producatorului american de bunuri de consum.



Acest lucru nu ar face, insa, decat sa prelungeasca o disputa apriga, care a aruncat umbre de indoiala asupra celei mai mari preluari efectuate de P&G si va evidentia si mai mult protectia precara pe care legea germana o acorda actionarilor minoritari.



Grupurile P&G si Wella anuntasera, in decembrie 2003, ca vor sustine crearea unei comisii speciale de audit. Oficialii P&G au declarat, saptamana trecuta, pentru Financial Times, ca reprezentantii Wella i-au informat inca de atunci ca o comisie speciala de audit va atrage costuri excesive si intreruperi in ritmul activitatii.



"Consideram ca acest lucru ar produce in acest moment perturbari care nu sunt necesare si de care Wella nu are nevoie," a afirmat Gary Hagopian, unul dintre vicepresedintii si consilierul general al P&G. "Va necesita foarte mult timp, in loc sa ne concentram pe modul in care sa conducem grupul."



P&G a anuntat ca intentioneaza sa voteze impotriva tuturor hotararilor adoptate de actionarii minoritari din cadrul Wella. Alte puncte din cererea minoritarilor vizeaza implicit si un vot de neincredere acordat lui Heiner Gurtler, directorul executiv al Wella, si cer P&G sa execute asa-numitul "acord de dominare" stipulat in legea germana. Astfel, Procter & Gamble ar avea puteri nelimitate asupra Wella, dar ar obliga gigantul american sa ofere actiuni speciale la un pret stabilit de un evaluator independent.



Actionarii minoritari detin aproximativ 20% din actiunile preferentiale fara drept de vot din cadrul Wella. Ei au refuzat oferta de preluare, argumentand ca 65 de euro pe actiune ar fi prea putin, in comparatie cu 92,25 de euro pentru actiunile ordinare cu drept de vot.



Stephen Aulsebrook, co-presedinte la banca de investitii Close Brothers, care consiliaza actionarii nemultumiti, a calificat aparenta schimabre de atitudine a P&G privind infiintarea unei comisii speciale de audit drept "un pas dezamagitor si regresiv". "Schimbarea de situatie justifica intocmai de ce este nevioe de o comisie speciala de audit," a adaugat Aulsebrook.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO