Business Internaţional

Actionarii minoritari impiedeca fuziunea TNK - BP

11.06.2003, 00:00 30



Grupul rus de petrol TNK incearca sa obtina anularea ordinului de blocare a unor active, pentru a finaliza cu succes fuziunea cu British Petroleum, in valoare de 14 miliarde de dolari. Ordinul a fost primit la sfarsitul lunii mai cand doi dintre actionarii minoritari au cerut acest lucru in instanta, pentru prejudiciile aduse.



Decizia interzicea retragerea din Insulele Virgine a unor active in valoare de pana la 383 milioane de dolari si a fost luata in urma plangerilor depuse in instantele judecatoresti din insule si din Seychelles de catre Astian Group si Indian Ocean Petroleum Service, care nu au mai primit de ceva timp cotele care li se cuvin din profitul filialelor Sidanco, la care TNK este actionar majoritar.



Saptamana trecuta avocatii TNK au anuntat pe doi dintre actionari ca audierea in instanta pentru anularea ordinului de blocare a activelor nu mai poate fi amanata, avand in vedere intentia de a finaliza afacerea cu BP pana la sfarsitul lunii iunie.



Tonul anuntului contrasteaza puternic cu pozitia adoptata pana acum de grupul rus. " Nu credem ca acel ordin va afecta serios activitatea comerciala a grupului sau fuziunea cu BP", declara sambata TNK printr-un purtator de cuvant citat de Financial Times.



Astian Group si Indian Ocean Petroleum Service cer despagubiri pentru intreaga perioada 2000-2002, timp in care partea lor din profitul filialelelor Sidanco si Saratovneftegaz si a rafinariei Saratov a fost drastic redusa. In plus, cele doua companii se plang ca au fost fortate sa-si vanda petrolul la Sidanco cu un pret mai scazut decat pretul pietei, sau sa livreze titei tot pentru Sidanco, cand ar fi fost mult mai avantajoasa o colaborare cu rafinaria Saratov.



TNK si BP, care in acea perioada detineau un numar minoritar de actiuni ale Sidanco, au negat toate acuzatiile primite, declarand ca toate deciziile au fost luate in concordanta cu evolutia pietei rusesti si in limitele de import care erau in vigoare in perioada respectiva.



Ordinul de blocare a activelor, a carui copie a fost obtinuta de Financial Times, a fost eliberat de Curtea de Justitie din insulele Virgine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO