Business Internaţional

Acţionarii şi-au "debarcat" preşedintele de la şefia UniCredit

Acţionarii şi-au "debarcat" preşedintele de la şefia UniCredit

Alessandro Profumo, fostul director financiar al UniCredit, alături de Dieter Rampl

Autor: Iulian Anghel

29.02.2012, 19:13 891

Preşedintele UniCredit Dieter Rampl a renunţat marţi seară să atace un al treilea mandat în fruntea băncii, la adunarea generală a acţionarilor prevăzută pentru această primăvară. El deţinea postul din 2006 în urma achiziţiei de către grupul bancar italian a băncii germane HypovereinsBank (HVB).

La capătul unui consiliu de administraţie-fluviu germanul Dieter Rampl a constat că nu mai are spijin şi a preferat să se declare "indisponibil" decât să rişte să fie debarcat de către acţionari. Este o lovitură de teatru trăită ca un "cutremur de pământ" în media italiene, constată Le Figaro, şi intervine la un an şi jumătate de la plecarea cu scandal a directorului general al UniCredit Alessandro Profumo, artizanul apropierii de HVB.

Aparent, Dieter Rampl dusese greul majorării record de capital al băncii, de 7,5 mld. euro, în ianuarie, în urma căruia fondul Abar Abou Dhabi a devenit primul acţionat al băncii, cu 6,5% din capital.

Potrivit Le Figaro, acţionarii "istorici" s-au simţiţi lezaţi, iar Dieter Rampl va pleca.

În septembrie 2010, directorul general al grupului financiar italian, Alessandro Profumo, a demisionat şi el, în urma unui conflict legat de acţionarii libieni şi a rezultatelor nesatisfăcătoare.

Profumo era cel mai longeviv director general al unei bănci din Europa şi transformase UniCredit dintr-o bancă regională într-un jucător cu operaţiuni în 22 de ţări.

Dar acţionarii şi politicienii l-au acuzat pe Profumo că a permis Libiei să îşi majoreze participaţia la UniCredit (5% din capital), fără să îi informeze pe ceilalţi membri ai conducerii.

Grupul UniCredit este prezent şi în România, unde oferă o gamă largă de servicii bancare şi financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO