Business Internaţional

Actionarii solicita demisia presedintelui de la Shell

14.01.2004, 00:00 34



Unii dintre cei mai importanti actionari ai companiei Royal Dutch/Shell vor solicita in aceasta saptamana demisia presedintelui companiei, Sir Philip Watts, dupa ce compania a anuntat o reevaluare a rezervelor de hidrocarburi.



Robecco Group, administrator al celui de-al doilea fond european de actiuni ca marime, a declarat ieri ca sunt necesare unele schimbari de management in cadrul companiei Shell.



Alti doi actionari importanti, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, au declarat ca intentioneaza sa ceara membrilor consiliului non-executiv al grupului din domeniul energetic sa solicite demisia lui Sir Philip.



Masura vine pe fondul anuntului facut de Shell vineri, conform caruia compania si-a supraestimat cu 20% rezervele sale reale de petrol si gaze naturale, cat si pe fondul absentei prelungite a lui Sir Philip. Acesta nu era prezent in momentul lansarii anuntului respectiv si va trebui sa ofere investitorilor explicatii complete cu privire la ceea ce s-a intamplat. Imediat dupa anunt actiunile Shell au scazut cu peste 7%, anuland aproximativ 3 miliarde de lire sterline din valoarea de piata a companiei. Rezervele reprezinta un indicator cheie al "sanatatii" unei companii petroliere.



Unul dintre cei mai mari actionari ai grupului, ce a cerut sa ramana anonim, a declarat ca doreste ca Sir Philip sa fie demis din pozitia de presedinte al companiei cat mai curand posibil.



Un al doilea mare actionar a declarat ca urmareste acelasi lucru, adaugand ca este aproape sigur ca odata cu demisia lui Sir Philip, pretul companiei petroliere anglo-olandeze va inregistra o redresare.



Totusi, se pare ca pana acum eforturile depuse pana acum in acest sens nu au fost coordonate. Actionarii au declarat ca nu sunt siguri de succesul eforturilor lor. Demiterea lui Sir Philip s-ar putea dovedi o incercare destul de dificila avand in vedere structura corporatista complicata a companiei Shell, conform careia doua companii separate (Royal Dutch Petroleum si Shell Transport&Trading) detin pachete de actiuni in cadrul companiilor in care investesc, au remarcat actionarii.



Cel putin un actionar a declarat ca nu este pe deplin increzator in determinarea cu care consiliul de conducere al companiei urmareste acest scop, considerand ca Shell i-ar putea permite lui Sir Philip sa-si mentina pozitia inca 18 luni, pana la expirarea mandatului sau. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO