Business Internaţional

Actiunile ABB, afectate de problemele filialei italiene

15.06.2004, 00:00 20

Actiunile ABB au scazut cu 2,2% ieri, dupa ce grupul de inginerie a anuntat, la finalul zilei de vineri, ca rezultatele financiare ale unei filiale din Italia au fost exagerate, timp de sase ani, cu circa 70 milioane de dolari.
Titlurile grupului consemnau o scadere de 0,16 franci elvetieni la 07:00 GMT, fiind cotate la 6,98 franci elvetieni, in timp ce indicele SMI cobora cu 0,3%.
"Este o veste negativa. Lucrul acesta determina ingrijorare cu privire la alte nereguli posibile in cadrul grupului ABB", a afirmat un trader din Geneva, evidentiind starea de spirit prudenta a investitorilor in legatura cu scandalurile financiare in general si problemele contabile ale Adecco in special.
ABB a indicat ca inregistrarile contabile incorectede la filiala italiana, descoperite cu ocazia unui control intern, au variat de la circa 2 milioane de dolari in 1998 pana la o valoare maxima de circa 20 milioane de dolari in 2002.
"Este un caz izolat", a indicat un trader elvetian, citand un pasaj din comunicatul ABB, dar a adaugat ca incidentul "este negativ pentru psihologia investitorilor".
Inregistrarile eronate au "umflat" modest, cu 1,4%, rezultatele financiare inaintea deducerii dobanzilor si impozitelor consemnate de grup in perioada de sase ani.
Producatorul de sisteme de transmisie, motoare electrice si roboti industriali a mai descoperit plati necorespunzatoare pentru un contract local. Managerul filialei italiene a fost concediat, a anuntat grupul.
ABB va recalcula rezultatele financiare pentru cei sase ani si le va publica in cursul lui 2004.
Impreuna cu alte firme europene, ABB este cercetat de Comisia Europeana pe fondul suspiciunilor legate de intelegeri ilegale in privinta preturilor pe piata instalatiilor de comutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO