Business Internaţional

Actiunile ABN Amro, umflate de speculatii

20.03.2007, 17:31 11

Pretul actiunilor bancii ABN Amro a atins o valoare record dupa ce cea mai mare banca olandeza a devenit subiectul principal intr-o posibila fuziune cu banca britanica Barclays, scrie Bloomberg.
Actiunile ABN Amro au crescut cu 9,8% pana la 29,95 euro, valoarea totala a bancii ajungand astfel la 57 miliarde de euro. Cei de la Barclays, banca aflata pe locul trei in sectorul bancar din Marea Britanie, au anuntat ca vor face o declaratie care va clarifica pozitia institutiei referitoare la oferta de fuziune cu ABN Amro. Directorul executiv al ABN Amro, Rijkman Groenink, se confrunta cu criticile actionarilor, inclusiv cei de la TCI Fund Management, care au cerut divizarea bancii. Groenink incearca sa reduca costurile ce au aparut in urma achizitiei bancii italiene Banca Antonveneta si sa limiteze pierderile inregistrate de creditele din Statele Unite, America Latina si Taiwan.
"Investitorii financiari sunt interesati de evolutia ABN Amro pentru ca vanzarea individuala a diviziilor va aduce un profit mult mai mare decat vanzarea intregii companii. Rentabilitatea sa scazuta face banca atat de vulnerabila", este de parere Konrad Becker, analist bancar la compania Merck Finck din M?nchen.
John Varley, directorul executiv al Barclays, a declarat cu o luna in urma ca mizeaza pe o crestere agresiva a bancii cu sediul la Londra, si ca ia in considerare posibile achizitii pentru a intra pe pietele emergente. Prin preluarea bancii ABN Amro, care are activitati in 53 de tari si detine banca LaSalle din Chicago, va permite celor de la Barclays sa isi extinda sectorul de retail bancar in afara Marii Britanii, si sa isi consolideze ramurile de administrare a activelor si investitiilor.
Oferta de cumparare a bancii ABN Amro, cu sediul central in Amsterdam, s-ar putea ridica la 60 de miliarde de euro, potrivit analistului Jean Pierre Lambert de la compania Keefe, Bruyette&Woods, avand loc astfel cea mai mare fuziune din sectorul bancar european.
Cresterea inregistrata de actiunile ABN Amro are loc in contextul unei reveniri a burselor internationale, dupa o luna februarie in care corectiile bursiere au dat emotii investitorilor. Indicele britanic FTSE 100 a avansat cu 2,21%, indicele german DAX si-a adaugat 2,14 procente, in timp indicele francez CAC-40 a crescut cu 1,77%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO