Business Internaţional

Actiunile bulgare nu se mai opresc din cadere

09.09.2008, 23:57 12

Bursa din Bulgaria a scazut pana la valorile de la inceputul anului trecut, principalul indice, Sofix, mentinandu-se sub nivelul de 1.000 de puncte in decursul mai multor sedinte, iar capitalizarea de piata reducandu-se sub pragul de 20 mld. leva (10,2 mld. euro), conform The Sofia Echo.
Unele actiuni au atins cele mai scazute valori inregistrate de la inceputul anului trecut, indicele Sofix coborand cu peste 40% din luna ianuarie, iar capitalizarea de piata a bursei pierzand aproape 10 miliarde de leva, sau 34%, de la maximul atins la sfarsitul lunii octombrie.
Neochim, producatorul bulgar de ingrasaminte chimice, a fost singura companie care a inregistrat o crestere de la inceputul anului, valoarea actiunilor acestuia avansand cu 3% pana la 4%. Cei mai mari cinci perdanti au fost producatorul de lacuri si vopsele Orgachim, care a inregistrat o scadere de 74,6%, topitoria de plumb si zinc OCK (71%), Central Cooperative Bank (69%), compania miniera Kaolin (61%) si producatorul de medicamente Sopharma (60%).
Analistii spun ca situatia nu se va imbunatati pana cand criza pietelor globale nu se va termina.
Sofix a incheiat prima saptamana a lunii septembrie in scadere cu 1,2%, pana la 977,79 puncte, iar OCK si Bulgarian-American Credit Bank au consemnat cele mai pronuntate scaderi de 5% si respectiv 4,3%. Indicele general BG40 a incheiat saptamana in scadere cu aproape un punct procentual, pana la 237,07 puncte.
Scaderea pietei de actiuni a generat noi reduceri ale activelor fondurilor mutuale, care se ridicau la 550 de milioane de leva in septembrie, in conditiile in care investitorii au retras sume mai mari.
Fondurile mutuale au fost afectate si de strategiile agresive de marketing ale bancilor, care ofera dobanzi consistente la depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO