Business Internaţional

Actiunile CEZ anima pietele din centrul si estul Europei

29.05.2007, 19:12 15

Bursele din Europa Centrala au inregistrat prima crestere din ultimele trei zile. Actiunile companiei miniere din Polonia KGHM Polska Miedz au urmat tendinta ascendenta a pretului metalelor.
Avansul raportat de bursele central-europene a fost confirmat si de cresterea actiunilor CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, scrie Bloomberg. Actiunile CEZ au crescut pentru prima data in ultimele trei zile cu 1%, pana la o cotatie de 1.079 de coroane (38,1 euro). Indicele NTX care cuprinde 30 de companii din regiune a crescut cu 0,2%, pana al 1.937,76 puncte pe bursa de la Varsovia.
Indicele polonez WIG20 a crescut cu 0,6%, in timp ce indicele ceh PX a avansat cu 0,4%. Bursele din Austria si Ungaria au fost inchise ieri cu prilejul unor sarbatori nationale. Bursa din Varsovia va lansa platforma de tranzactionare, Nowy Rynek, ca o alternativa la piata principala Warsaw Stock Exchange, cu scopul de a atrage pe piata companii tinere si de dimensiuni reduse. Bursa din Varsovia este una dintre cele mai dinamice piete din punctul de vedere al ofertelor publice initiale (IPO) din Europa. In ultimii trei ani, WSE s-a clasat pe locul cinci in Europa, dupa numarul de oferte publice, 109 companii intrand pe aceasta bursa.
Actiunile KGHM au crescut doua zile consecutiv, urcand cu 1,8%, pana la 106,9 zloti (27,8 euro).
Actiunile companiei Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownicto au crescut cu 1,3%, pana la 4,76 de zloti. Compania poloneza care detine monopolul pe piata gazului intentioneaza sa gaseasca rezerve de petrol si gaze in Yemen.
Actiunile investitorului imobiliar ECM au scazut cu 1,3%, pana la 1.802 de coroane.
Dezvoltatorul imobiliar din Polonia, care a facut anul trecut o oferta publica, a inregistrat o scadere a profitului de 65%, pana la 821.000 de milioane de euro, din cauza costurilor ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO