Business Internaţional

Actiunile companiilor spaniole de constructii isi revin dupa vanzarile masive de acum doua luni

02.07.2007, 16:42 19

Chiar daca avansul sectorului de constructii spaniol incetineste, analistii nu se tem de o criza majora a economiei spaniole.
Au trecut doua luni de cand investitorii debusolati au renuntat la actiunile companiilor spaniole din sectorul imobiliar. Acesta a fost socotit ca fiind sfarsitul oficial al perioadei de inflorire a afacerilor cu locuinte in Spania, perioada care a durat zece ani, spune Financial Times.
Vanzarea in masa, la preturi mici a actiunilor, declansata de ingrijorarea privind evaluarea Astroc, o companie constructii cu sediul in Valencia, a tras dupa ea intreaga piata, in timp ce indoieli mai mari legate de evolutia economiei spaniole au inceput sa iasa la suprafata. Economistii atrasesera de mult atentia asupra faptului ca o tara in care sectorul constructiilor aduce 18% din PIB nu se sprijina pe teren stabil.
Pe masura ce cererea pentru case si infrastructura ar scadea, ar creste somajul si s-ar reduce puterea de cumparare a consumatorilor, iar bancile si comerciantii de produse si servicii ar fi periculos de expusi la o scadere generala a activitatii. Nivelul de datorii mai ridicat ca niciodata al populatiei si al corporatiilor a contribuit si el la aceasta parere despre vulnerabilitatea economiei spaniole.
Desi sunt cativa oameni care contrazic aceste argumente, majoritatea afirma ca cei care au prevestit dezastrul au exagerat. Piata de actiuni a revenit la un nivel mai ridicat ca niciodata, cresterea PIB pe primul trimestru s-a situat la 4% si toate lucrurile indica faptul ca, in cel mai rau caz, Spania poate experimenta o usoara incetinire a cresterii economice. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a prezis luna trecuta o crestere economica de 3,6% pana la sfarsitul anului, comparativ cu 3,9% in 2006.
Portofolii masive de proprietati extinse la nivel international ii fac pe analisti sa traga concluzia ca unele companii, cum ar fi Colonial Inmocaral, Metrovacesa si Urbis - printre cei mai mari proprietari de terenuri din Europa - sunt in forma buna. Si principalele companii de constructii ale Spaniei sunt protejate impotriva unei scaderi a activitatii, dupa ani in care si-au extins activitatea in alte tari si au pus bazele unor afaceri stabile, cum sunt administrarea aeroporturilor si intretinerea oraselor.
"Se vorbeste mult despre o scadere a activitatii in constructii, dar aceasta tendinta nu poate fi observata", spune Jose Mayor Oreja, seful contructiilor la FCC, una dintre cele mai mari companii care se ocupa cu constructii si servicii din Spania.
"Va fi mai putin de lucru in ceea ce priveste construirea de locuinte noi, dar Spania mai are mult de lucru in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii publice."
Cererea pentru spatii de birouri, mai ales in Madrid, este de asemenea mare, si anii de consolidare si diversificare au intarit cele mai importante companii imobiliare ale Spaniei.
"Cand vorbim despre piata imobiliara spaniola, este foarte important sa facem diferenta intre sectorul comercial si cel rezidential, si apoi sa le impartim si pe acestea in subcategorii", spune Anna Birueles, vicepresedinte al Renta Corporacion, care cumpara si reabiliteaza proprietati amplasate in zone urbane.
"Pentru ca, de exemplu, pe masura ce s-a inregistrat o scadere treptata a cererii pentru case de vacanta in zonele de coasta, s-a inregistrat un deficit de locuinte de calitate in interiorul oraselor."
Sunt putini cei care pun la indoiala acest lucru si care considera ca dezvoltarea excesiva a unor parti ale coastei de sud mediteraneene este principalul motiv de ingrijorare. Aici, coruptia larg raspandita, speculatiile febrile si planificarea defectuoasa a oraselor au alimentat aparitia unor jungle urate din beton. Acum ca mare parte din regiunea de plaja din Valencia, Murcia si Andalucia a fost acoperita cu cladiri, constructorii, disperati, au inceput sa puna accentul pe peisajul insorit care poate fi vazut din casutele lor, in loc de clasica vedere la mare. Statiunile rezidentiale de golf se intind pe terenurile parcelate din interiorul Spaniei, tragand apa din instalatiile de irigare si inghitind productiile agricole.
Cererea pentru case de vacanta, venind mai ales din Marea Britanie, Germania si Franta, a scazut din 2004 incoace, spune Raul Garcia, manager general al grupului de consultanta imobiliara Grupo i. De la 150.000 in 2003, vanzarile asa-numitelor "case secundare" au scazut la 91.000 anul trecut, a mentionat el, o tendinta explicata partial de scaderea treptata a achizitiilor speculative.
"Piata de actiuni aduce randamente de pana la 30% din 2004 incoace, in timp ce randamentele pe piata locuintelor au scazut constant, pana au ajuns la numere formate dintr-o singura cifra", spune el. "Oamenii cumpara acum case pentru ca doresc sa locuiasca in ele, nu sa le vanda mai departe."
Desi multi dintre cei care lucreaza in acest domeniu considera ca aceasta intoarcere la rationalitate este binevenita, sunt putini cei care pot nega faptul ca oferta intrece cu mult cererea de locuinte noi in unele parti ale centurii turistice a Spaniei si in suburbiile unor orase. Din numarul de aprobari pentru case noi date anul trecut, estimat la 800.000, expertii din acest domeniu spun ca, momentan, exista cerere pentru un numar de case intre 400.000 si 600.000.
Constructorii spera ca o noua crestere a cererii in Germania si aparitia unei noi clase de cumparatori din tari cum este Polonia vor contribui la o reechilibrare a pietei in urmatorii ani. Cu toate acestea, ei se asteapta la o accelerare a excluderii de pe piata a constructorilor mici si la un declin relativ al activitatii de constructie. Cei care investesc in actiuni in acest domeniu sunt totusi circumspecti.
"Dintre principalele economii mondiale, piata spaniola de locuinte pare a fi in cea mai mare masura extinsa excesiv, si astfel poate fi expusa unei corectii", au scris analistii bancii J.P. Morgan intr-un raport recent. Banca de investitii prevede o scadere de 2,5% - pana la circa 7% - a contributiei pe care o are constructia de case la PIB-ul Spaniei in anii urmatori. "Aceasta va influenta cresterea economica a Spaniei", indica raportul, "dar este putin probabil sa declanseze o destabilizare grava a economiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO