Business Internaţional

Adoptare timpurie a euro ar permite Ungariei sa atinga stabilitatea macroeconomica

30.01.2004, 00:00 10



Ungaria ar trebui sa se concentreze asupra sustinerii modelului sau de dezvoltare pe baza atractivitatii sectorului sau de afaceri, se arata intr-un studiu economic cu privire la aceasta tara publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) in aceasta saptamana. Studiul respectiv contine trei mesaje separate, a declarat Val Koromzai, director in cadrul OECD. Mai intai, Ungaria ar trebui sa promoveze strategii de succes ce au in vedere cresterea productivitatii si mentinerea competitivitatii in ceea ce priveste atragerea de investitii menite a sustine cresterea economica pe baza exporturilor. In al doilea rand, aceasta tara va trebui sa depuna mai multe eforturi in scopul scaderii ratelor somajului, prin impulsionarea fortei de munca si reducerea diferentelor de ordin regional. In al treilea, si cel mai important, rand, Ungaria are nevoie de strategii macroeconomice adecvate pentru prima etapa a procesului de adoptare a monedei unice europene. Aceasta implica in primul rand reducerea cheltuielilor bugetare, conform lui Koromzaj.



"Daca Ungaria doreste sa indeplineasca in mod consistent criteriile de integrare in Uniunea Europeana, aceasta va trebui sa lanseze urgent procesul de consolidare a bugetului, incepand cu segmentul cheltuielilor," se arata in raport. OECD sbliniaza faptul ca o adoptare timpurie a monedei unice europene ar reprezenta un lucru pozitiv, ce i-ar permite Ungariei sa atinga stabilitatea macroeconomica si rate mai scazute ale dobanzii.



"Totusi, aceasta strategie nu este lipsita de riscuri," se subliniaza in raport. Un deficit bugetar mai mare presupune dificultati in ceea ce priveste aplicarea strategiilor monetare, limitand in acelasi timp posibilitatile de reducere a impozitelor. Vor fi necesare "eforturi majore" pentru indeplinirea dificilelor misiuni ce privesc dezinflatia si consolidarea bugetara fara afectarea competitivitatii pe plan extern.



Koromzai recunoaste ca raportul mentioneaza drept moment al integrarii Ungariei in Uniunea Europeana anul 2008, desi in prezent guvernul ungar analizeaza oportunitatea amanarii acestui termen. "Nu cred ca aceasta problema, a momentului integrarii, modifica in vreun fel fundamental recomandarile legate de strategiile macroeconomice ce ar trebui implementate," sustine Koromzai.



Reducerea cheltuielilor bugetare este de o importanta vitala in cadrul acestui proces, iar aceasta masura intra in conflict cu eforturile de reducere a deficitului pe anul 2004, eforturi ce se concentrau asupra majorarii veniturilor. "Avand in vedere volumul deja ridicat al impozitelor, majorarea acestuia anul viitor nu ar impulsiona in nici un fel cresterea economica," se spune in raport. Printre masurile pozitive ce ar putea fi luate in sensul reducerii cheltuielilor s-ar numara "o generozitate redusa in ceea ce priveste schema subventiilor pentru creditele imobiliare", cat si o reducere de 10% a numarului angajatilor guvernului central, arata studiul. Totusi, aceasta reducere este destul de mica, reprezentand numai 7000 din numarul total de angajati ai sectorului public, ce se ridica la 821.000.



In acest moment, pentru Ungaria prioritatea principala ar trebui sa fie reducerea impozitelor pe salarii.



O alta prioritate a Ungariei ar trebui sa o constituie o participare crescuta in cadrul fortei de munca obtinuta prin reducerea impozitelor pe salarii, reducerea facilitatilor oferite femeilor, cat si adoptarea unor strategii menite a spori mobilitatea fortei de munca pe plan regional. Aceste masuri vor duce in acelasi timp la o crestere a bazei de impozitare.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO