Business Internaţional

Afacerile de familie germane au mare drag de Rusia

Afacerile de familie germane au mare drag de Rusia

Autor: Catalina Apostoiu

09.01.2020, 00:00 848

„Pieţele emergente devin din ce în ce mai atractive ca locaţii de business pentru companiile germane de familie.“

Afacerilor de familie din Germania le place foarte mult să fie active în Rusia, relevă un nou studiu, potrivit Deutsche Welle. Acestea susţin că dintre toate marile pieţe emergente, Rusia oferă cea mai favorabilă piaţă a muncii şi cele mai bune condiţii privind investiţiile.

În pofida tensiunilor politice actuale şi temerilor frecvente privind statul de drept, un număr de economii emergente au reuşit recent să-şi sporească atractivitatea în ochii afacerilor de familie din Germania, relevă un studiu nou realizat de Leibniz Center for European Economic Research (ZEW).

Potrivit ultimului clasament ZEW, Rusia a reuşit să-şi apere poziţia de piaţă emergentă în care firmele de familie germane au cea mai mare încredere. Acestea au arătat că sunt extrem de mulţumite de forţa de muncă calificată de acolo, dar au menţionat de asemenea situaţia favorabilă privind taxele şi costurile reduse la energie.

Următoarea clasată, Turcia, a fost de asemenea percepută ca a fi luat o serie de măsuri pentru a-şi spori atractivitatea în rândul investitorilor locali şi străini, afacerile de familie germane menţionând legile favorabile privind taxele şi reglementările liberale de acolo.

China s-a numărat şi ea printre economiile emergente unde afacerile germane de familie au înregistrat îmbunătăţiri. Acestea s-au plâns totuşi în legătură cu lipsa de calificări şi productivitatea scăzută a forţei de muncă.

Studiul ZEW arată că Africa de Sud a înregistrat cea mai slabă dezvoltare în rândul marilor economii emergente anul trecut în ochii afacerilor de familie germane. Pe ultimul loc s-a situat Brazilia, cu o situaţie în continuare nefavorabilă, studiul indicând infrastructura deficitară a ţării şi mediul de reglementare ostil.

Studiul concluzionează că ţări ca Rusia şi China au un potenţial puternic de a-şi creşte relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană, adăugând că aceasta depinde în mare parte de detensionarea relaţiilor politice.

Cercetătorii ZEW au indicat de asemenea că rezultatele studiului ar trebui să-i determine pe strategii germani să-şi regândească politica economică.

ìPieţele emergente devin din ce în ce mai atractive ca locaţii de business pentru companiile germane de familieî, subliniază studiul, adăugând că în multe dintre acestea restricţiile de reglementare sunt în curs de a fi eliminate, ca şi o parte însemnată din controlul statului asupra pieţelor.

„Evoluţia este în contrast cu situaţia din Germania, unde strategii revin la reglementare şi intervenţie“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO