Business Internaţional

Afacerile obscure imping Parmalat spre dezastru

11.12.2003, 00:00 24

Parmalat, compania italiana de produse lactate, a apelat marti la serviciile consultantului Enrico Bondi, expertul in restructurarea companiilor cu dificultati financiare, sperand sa obtina fonduri de la banci cu care sa plateasca o parte din datoria sa de aproximativ 6 miliarde de euro.
Numirea lui Bondi urmeaza retrogradarii companiei de catre agentia de rating Standard & Poor's, de la BBB- la B+, care a invocat o posibila evolutie "ingrijoratoare" a gradului de lichiditate.
Compania a anunat in aceasta saptamana ca nu a reusit sa recupereze o investitie de 496 milioane de euro din fondul Epicurum, din Insulele Cayman. Fondul a intrat in lichidare si este foarte putin probabil ca Parmalat isi va recupera sumele investite.
Aceasta a fost cauza pentru care compania a fost nevoita sa amane rambursarea a 150 milioane de euro detinatorilor de obligatiuni, scadente pe 8 decembrie, pana pe 15 decembrie. In acest timp, Parmalat trebuie sa gaseasca surse alternative de finantare.



Bondi, garantie pentru banci
Cu 10 ani in urma, Montedison, compania falimentara care activa in industria chimica si cea alimentara, a castigat credibilitate in fata a 10 banci cand l-a numit in echipa de conducere pe Bondi, imediat dupa ce actionarul principal, Raul Gardini, s-a sinucis pentru a "scapa" de o ancheta.
Venirea lui Bondi in fruntea companiei pare sa-i multumeasca pe bancherii care la sfarsitul saptamanii trecute au refuzat sa ajute grupul de pe piata lactatelor. Daca Parmalat va prezenta pana pe 15 decembrie un plan serios si credibil, "noi ii vom oferi ajutorul", a declarat pentru Financial Times Corrado Passera, director executiv la Banca Intesa, cea mai mare banca din Italia.
Asemanarea dintre situatia de la Parmalat si cea a altui grup din industria alimentara, Cirio, care nu a reusit sa ramburseze un imprumut obligatar si a intrat in faliment in noiembrie 2002, este izbitoare pentru bancheri. Falimentul grupului Cirio a afectat intregul mediu de afaceri italian.
Bondi va fi nevoit sa actioneze rapid. Exista cateva optiuni pe termen scurt care  vor fi cercetate, inclusiv vanzarea unor active din SUA si Europa. Aceste operatiuni nu au legatura cu activitatea de baza din domeniul lactatelor si, daca ar fi vandute, ar putea genera pana la 400 milioane de euro.
Cei care au investit in obligatiunile Parmalat nu stiu insa care va fi soarta plasamentului lor. Eu au afirmat ca nu au primit nici o confirmare ca Parmalat a gasit fonduri pentru a-si plati datoria. In prospectul de emisiune al titlurilor se precizeaza ca grupul beneficiaza de o perioada de gratie de 5 zile, dupa care se va considera ca Parmalat nu si-a indeplinit obligatiile financiare.
Cel putin una din bancile care actioneaza in calitate de agenti platitori ai companiei, JP Morgan Chase, Banque Internationale Luxembourg si UBS, a confirmat ca marti nu primise inca fonduri pentru a le vira institutiilor custode care reprezinta creditorii Parmalat. Acestea ar trebui sa plateasca detinatorilor de obligatiuni contravaloarea datoriilor companiei.



Investitie obscura in Cayman
Problemele fondului Epicurum au inceput cu cateva saptamani in urma, cand Parmalat a facut publica "afacerea" sa si a anuntat ca vrea sa-si lichideze investitia. Totusi, cu doua saptamani in urma, compania a afirmat ca Ziua Recunostintei, sarbatorita in Statele Unite, a dus la intarzierea rambursarii banilor.
La inceputul acestei saptamani, reprezentantii Parmalat au afirmat ca anuntul retragerii din afacere a determinat si alti investitori sa ia aceeasi decizie, rezultatul fiind intrarea in faliment a fondului.
In prezent, nu se stie cine sunt ceilalti care si-au plasat banii in Epicurum. Purtatorul de cuvant al grupului italian a declarat ca nici conducerea companiei, nici membrii familiei Tanzi, care detine prin holdingul Coloniale putin peste 50% din actiunile Parmalat, nu au vreo legatura cu fondul.
Cazul Parmalat arata ca unele aranjamente financiare  - plasamente in fonduri offshore, tranzactii complexe, dar tratate evaziv in situatiile financiare - au creat probleme nu numai companiilor americane, ci s-au extins si in Europa.
Grupul italian a anuntat recent ca a mai realizat o operatiune sofisticata. Impreuna cu Citigroup, a infiintat Buconero ("gaura neagra"), o companie care a acordat credite unora din firmele Parmalat. Aranjamentul este descris in rapoartele financiare ale companiei ca fiind "un contract de asociere dintre una din firmele apartinand grupului si o terta parte, adica o instirutie financiara".
Declaratia a surprins investitorii care, pana nu demult, credeau ca Parmalat dispune de lichiditati de 4,2 miliarde de euro (potrivit situatiilor finanicare de la sfarsitul lunii septembrie) cu care ar fi fost platite o parte din datorii. Se pare ca aceste lichiditati includ investitii precum cea in fondul Epicurum, iar un raport aparut in Wall Street Journal sugereaza ca Parmalat ar avea active pe termen scurt de cel mult 3,2 miliarde de euro, excluzand investitia in fond.
Incepand cu ziua de luni, actiunile Parmalat au fost suspendate de la tranzactionare, insa pretul obligatiunilor a scazut drastic.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO