Business Internaţional

Afirmatiile lui Greenspan imping dolarul in sus si pun o piedica burselor

22.04.2004, 00:00 14



Dolarul a castigat teren ieri in fata monedei euro si a yenului dupa ce presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan, a anuntat ca pericolul deflatiei a fost inlaturat in Statele Unite, sugerand o posibila majorare a ratelor principalelor dobanzi in viitorul apropiat.



Moneda americana a urcat fata de euro la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni si jumatate. Cursul de schimb a fost stabilit la 1,1840 dolari pentru un euro, fata de paritatea de 1,1855/1, inregistrata la inchiderea sedintei anterioare.



Alan Greenspan a declarat marti in fata Comisiei Bancare din Senatul american ca firmele din SUA isi recapata capacitatea de a majora preturile si ca perioada indelungata marcata de pericolul deflatiei a luat sfarsit.



"Amenintarea deflatiei, care anul trecut ne-a preocupat semnificativ, nu mai reprezinta o problema", a declarat Greenspan. "Aceasta este o schimbare care a avut loc in ultimele saptamani, o schimbare asteptata de mult timp", a adaugat el.



In opinia lui Kosuke Hanao, directorul departamenului de tranzactii valutare din Royal Bank of Scotland, investitorii au avut sentimentul ca Rezerva Federala doreste sa mai astepte cel putin doua luni inainte de majorarea ratelor dobanzilor, pentru a urmari evolutia pietei fortei de munca.



"Daca banca centrala americana va fi ingrijorata de presiunile inflatiei, ar putea interveni in acest sens mai repede decat se asteapta pietele", a adaugat el.



Speculatiile ca Rezerva Federala ar putea majora in curand dobanzile s-au inmultit, dupa publicarea unor rapoarte pozitive privind piata muncii din SUA, rata inflatiei si vanzarile.



Cresterea ratelor ar favoriza aprecierea dolarului, intrucat investitorii ar obtine un profit mai mare prin achizitiile de moneda americana.



Banca centrala din SUA mentine, din iunie 2003, o rata de 1%, cea mai mica din 1958. O eventuala crestere ar fi prima interventie de acest fel realizata din mai 2000.



Comentariile lui Greenspan au avut un impact limitat asupra paritatii dolar/yen, dar o serie de operatori anticipa o apreciere sustinuta a monedei americane. Dolarul s-a apreciat fata de yen de la 108,78 la 108,95 yeni pe unitate. In acelasi timp, analistii se asteapta ca euro sa ajunga la nivelul de 1,1800 dolari. In cazul in care cotatia ar cobori sub acest prag, moneda europeana s-ar putea deprecia in continuare.



Declinul euro a fost determinat si de cel mai recent raport privind economia germana, cea mai mare din zona euro. Potrivit studiului realizat de institutul economic ZEW, increderea in economia nationala a scazut, in luna aprilie, indicele aferent coborand de la 57,6 la 49,7, cu mult sub estimarile analistilor.





Bursele, in cadere



Pietele financiare au reactionat puternic la afirmatiile lui Greenspan, care nu au adus insa nimic nou. Cu toate acestea, indicele american S&P 500 a scazut cu 1,56%, iar Dow Jones Industrial Average (DJIA) a pierdut 1,18 procente, ajungand la 10.314,5 puncte. Nasdaq a inregistrat cel mai mare declin, de 2,07%. In Europa, sedinta de ieri a debutat tot printr-o scadere a burselor. FTSE 100 incepuse ziua cu o pierdere de 0,5%, coborand apoi pana la 4.544,3 puncte, iar indicele Eurotop 300 pierduse pana la mijlocul zilei 0,8 procente.





Intalnire la nivel inalt



La sfarsitul acestei saptamani, liderii Grupului celor 7 state industrializate, ministri de finante si guvernatori de banci centrale, reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI) si ai Bancii Mondiale se vor intalni la Washington pentru a discuta probleme legate de cresterea economica mondiala, care da semne de intensificare. Discutiile se vor axa pe deficitele comerciale si bugetare, reglementarile de pe piata mondiala a fortei de munca si pe alte obstacole in fata expansiunii sustinute. "In prezent, redresarea economiei mondiale accelereaza, iar liderii economiilor trebuie sa profite de acest lucru", a declarat pentru Bloomberg News Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost economist sef al FMI. Economistii de la Goldman & Sachs au revizuit in sus ritmul de crestere al economiei mondiale pentru acest an, de la 4,5% la 4,7%.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO