Business Internaţional

AIG a pus sef un director de la Citigroup

AIG a pus sef un director de la Citigroup

AIG este cel mai mare asigurator din lume, cu o capitalizare bursiera de peste 170 de miliarde de dolari

21.09.2006, 19:03 21

Problemele de imagine prin care a trecut AIG in ultimii ani au dus la schimbarea mai multor directori, culminand cu numirea unui nou presedinte, cu o experienta financiara deosebita.
American International Group (AIG), cea mai mare companie de asigurari din lume, a anuntat ca de la inceputul lunii noiembrie presedintele consiliului director va fi Robert Willumstad, fost presedinte si director de operatiuni (COO) al Citigroup, scrie presa straina.
AIG, care a fost implicat la inceputul acestui an intr-un scandal privind acuzatii de frauda si raportari financiare incorecte in urma carora a fost nevoit sa plateasca o suma de aproape 1,27 miliarde de euro organismelor de reglementare a pietei de capital, a decis ca Willumstad sa il inlocuiasca pe Frank Zarb, care a ocupat functia de presedinte interimar incepand cu aprilie 2005.
Willumstad a devenit membru al consiliului director AIG in ianuarie 2006, dupa ce in 2005 s-a retras din functia de presedinte si director de operatiuni al Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume. La plecarea din Citigrup, fostul presedinte a semnat un contract prin care se obliga sa nu ocupe functii importante in conducerea unuia dintre cei sapte mari rivali ai Citigroup, printre care Bank of America, Morgan Stanley si Goldman Sachs. Functia ocupata de Willumstad pana acum, cea de presedinte al comitetului de finante al AIG, va fi preluata de Morris Offit.
"Nicio alta organizatie din cele pe care le cunosc nu are dezvoltata o franciza de asigurari si servicii financiare atat de puternica la nivel mondial ca aceea pe care AIG a dezvoltat-o in decursul anilor", precizeaza Willumstad.
In mai 2005, procurorul general Eliot Spitzer a deschis un proces impotriva celor de la AIG, sustinand ca asiguratorul american s-ar fi facut vinovat de frauda, raportari financiare incorecte si influentarea unor licitatii importante. In urma acestui scandal, Maurice Greenberg, directorul executiv de atunci, si Howard Smith, directorul financiar al AIG, au demisionat, compania fiind nevoita sa redeclare rezultatele financiare din ultimii ani. Acum doua saptamani, Spitzer a renuntat la cateva capete de acuzare aduse celor doi. Avocatii fostilor directori au declarat ca clientii lor isi sustin in continuare nevinovatia.
Numele celui mai mare asigurator din lume, cu o capitalizare bursiera de peste 170 de miliarde de dolari, a fost pomenit recent si in cadrul unei polemici publice privind sistemul de sponsorizare a campaniilor politice de catre companiile americane. Cotidianul The Wall Street Journal scrie ca in cazul AIG plafonul maxim de sponsorizare a unui candidat politic este de aproape 4.000 de euro.
George Pataki insa, guvernator republican aflat la al treilea mandat, a incasat fonduri electorale de peste 260.000 de euro in campaniile recente din partea companiei de asigurari, care a profitat de o bresa a legii de finantare electorala si a trimis fonduri individuale prin 33 de subsidiare. In acelasi timp, AIG l-a sponsorizat cu suma de 40 de mii de euro pe actualul procuror general, Eliot Spitzer, candidatul principal la functia de guvernator din partea democratilor.
"Lucruri de genul acesta se intampla tot timpul", este de parere Rachel Leon din cadrul organizatiei New York Common Cause, care face de ani de zile lobby pentru schimbarea practicilor actuale de finantare a partidelor politice. "Este doar una dintre multele brese care fac ca legile noastre de finantare a campaniilor sa para fara sens. Am putea la fel de bine sa nu avem niciun fel de limita pentru ca in realitate ea nu se aplica", a adaugat ea. "Din punctul meu de vedere, se incadreaza in textul legii", a explicat Lee Daghlian, purtator de cuvant al Comisiei Electorale, referindu-se la practicile AIG. "Nu verificam nimic", a adaugat el.
AIG este prezenta pe piata romaneasca prin AIG Romania (din 1994), companie de asigurari generale specializata pe clienti corporatisti, si AIG Life (1998), al doilea mare jucator de pe piata interna a asigurarilor de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels