Business Internaţional

AIG vinde o divizie pentru a inapoia din datoriile la stat

01.03.2010, 23:06 13

Grupul britanic Prudential va cumpara divizia de asigurari deviata din Asia a American International Group (AIG) in cadrul uneitranzactii evaluate la 35,5 mld. dolari (26 mld. euro), scrie TheNew York Times.

Vanzarea diviziei American International Assurance (AIA), cusediul in Hong Kong, ar conduce la returnarea celei mai mari sumede pana acum in contul celor peste 180 de miliarde de dolari pecare guvernul american i-a investit in cadrul AIG ca parte a unuipachet urias de salvare de la faliment. Biroul bancii centraleamericane din New York, care detine actiuni preferentiale in cadrulAIA, ar urma sa obtina 16 miliarde de dolari in urma vanzarii.

In urma preluarii AIA, Prudential ar deveni lider al sectoruluide asigurari de viata din Asia. Cu o istorie de 162 de ani, grupulPrudential strange deja cea mai mare parte a veniturilor dinAsia.

Conform oficialilor Prudential, noua companie va prelua numelePrudential, va fi inregistrata si va avea sediul in MareaBritanie.

Conform termenilor acordului incheiat, Prudential va plati 25 demiliarde dolari sub forma de cash si aproximativ 10,5 miliarde $sub forma de actiuni, actiuni preferentiale si actiunipreferentiale convertibile. Compania a anuntat ca va obtinelichiditatile pentru tranzactie printr-o emisiune de drepturi de 20de miliarde de dolari si 5 miliarde de dolari prin credite.

Oficialii Prudential au declarat ca se asteapta ca emisiunea dedrepturi sa aiba loc in luna mai si ca tranzactia sa fie incheiatain trimestrul trei.

AIA, fondata in 1919 si una dintre cele mai vechi divizii aleAIG, este considerata una dintre operatiunile de top aleasiguratorului. Divizia are aproximativ 20 de milioane de clientiin Asia, 23.000 de angajati si 300.000 de agenti.

Dupa salvarea sa de catre guvernul american, AIG incearca sa-sivanda din divizii pentru a putea returna fondurile primite.Directorul executiv Robert H. Benmosche a prezentat un viitor alcompaniei in care aceasta se va concentra pe vanzarea de asiguraride proprietati si de accidente la nivel mondial, in cadrul uneidivizii redenumite Chartis, si asigurari de viata numai in StateleUnite.

Asiguratorul incearca, de asemenea, sa vanda o alta divizie deasigurari de viata, American Life Insurance Company, catre MetLifepentru aproximativ 15 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO