Business Internaţional

Al saselea an consecutiv de crestere pentru estul Europei

20.04.2004, 00:00 19

Economiile tarilor din estul Europei si ale statelor din fosta Uniune Sovietica sunt asteptate sa creasca cu 4,9% in 2004, potrivit unui raport publicat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), scrie Financial Times. Avansul economiilor din acest an ar constitui al saselea an de crestere economica consecutiva pentru statele din regiunile respective.
Analistii de la BERD evidentiaza in mod deosebit oportunitatile de investitii existente in regiune la aproape 15 ani de la caderea Zidului Berlinului si cu doar doua saptamani inainte ca opt tari foste comuniste sa se alature Uniunii Europene. Totusi, analistii prezinta si provocarile cu care se vor confrunta toate cele 27 tari care vor alcatui structura Uniunii Europene incepand cu data de 1 mai, inclusiv nevoia de reforme structurale si aplicarea unui control mai strans asupra finantelor publice.
"Deficitele fiscale ridicate existente in multe din tarile care se vor alatura Uniunii Europene, vulnerabilitatea la fluctuatiile pretului in economiile bazate pe resurse naturale (statele din fosta Uniune Sovietica) si nivelul inalt al datoriilor externe in unele din cele mai sarace tari ale regiunii, toate acestea sunt riscuri" se arata in raportul BERD.
Willem Buiter, economistul - sef al bancii, a precizat ca cele mai mari state din etapa actuala de largire a Uniunii Europene -  Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia - se confrunta cu o "incetinire  a reformelor reale"   si cu aparitia unor "tendinte populiste", in conditiile in care oamenii din tarile respective nu par dornici sa mai sustina  si alte masuri dureroase de restructurare.
Pentru regiunea vazuta ca intreg, cresterea economica este prevazuta a scadea anul acesta pana la 4,9% comparativ cu avansul de 5,6% din 2003. In statele din noul val de extindere, banca se asteapta la o crestere de la 3,7% pana la 4,3%, condusa de o redresare a economiei din Polonia.
In sud - estul Europei, cresterea economica este asteptata sa stea in general neschimbata in jurul valorii de 4,3%. Insa, in tarile din fosta Uniune Sovietica, rata de crestere economica este previzionata a scadea de la 7,6% pana la 5,6%, influentata de preturile ridicate ale petrolului.
Investitiile straine in regiune au scazut anul trecut pana la 19 mld. dolari (15,8 mld. euro), comparativ cu valoarea de 28 mld. doalri inregistrata in 2002. Scaderea a fost cauzata in mod deosebit de un declin al fluxului de capital global si de o reducere a privatizarilor in centrul Europei, unde se indreapta majoritatea investitiilor straine.
Totusi, investitiile in sud-estul Europei si in tarile baltice au inregistrat cresteri semnificative, avansand cu 57% si respectiv cu 27%. 



Soros avertizeaza
Miliardarul George Soros, prezent la reuniunea BERD, a avertizat tarile care se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana asupra vulnerabilitatii monedelor nationale inainte de introducerea monedei unice europene, mai ales in fata atacurilor apeculative ale investitorilor starini.
Soros a indemnat cele zece tari sa scurteze cat mai mult posibil perioada de utilizare a mecanismului revizuit de schimb european (ERM - 2), etapa care precede adoptarea monedei euro, deoarece exista riscul ca fixarea paritatii devizelor in limitele impuse de ERM - 2 sa limiteze flexibilitatea necesara alinierii economiilor natioanle la nivelor Uniunii. Reglementarile europene prevad ca tarile care vor sa adere la zona euro trebuie sa utilizeze mecanismul ERM - 2 timp de cel putin doi ani si sa mentina oscilatiile devizelor nationale intr-un interval de plus/minus 15% fata de o paritate de referinta.
"Ungaria, in special, a avut de suferit din cauza instabilitatii cursului de schimb. Acelasi lucru este valabil si pentru Polonia" a precizat Soros.
Anul trecut, forintul, moneda nationala a Ungariei, s-a depreciat semnificativ in fata euro, ceea ce a obligat banca centrala sa majoreze ratele principalelor dobanzi.



Euro, a doua moneda poloneza
Incepand cu data de 1 mai, Polonia va accepta moneda euro ca instrument de plata in schimburile comerciale interne, zlotul continuand sa ramana moneda nationala a tarii. Totusi, derularea tranzactiilor in devize straine in locul zlotului polonez nu este obligatorie si fiecare parte implicata in acea operatiune are dreptul sa o refuze.
Autoritatile din Varsovia vor sa se alature zonei euro cat mai curand cu putinta, dar se confrunta cu o serie de obstacole in ceea ce privesste indeplinirea criteriilor cerute de aderare.
Unul din factorii care creeaza cele mai mari probleme Poloniei este deficitul bugetar, Comisia Europeana prevazand o valoare a acestuia de 6% din PIB pentru 2004, in conditiile in care una din conditiile aderarii este existenta unui deficit sub 3% din PIB. Mai mult, o serie de reforme fiscale cheie sunt blocate in Parlament, pe fondul instabilitatii politice existente in prezent in Polonia. Partidul aflat la conducere a pierdut, recent, majoritatea in Parlament, riscand sa fie nevoit sa organizeze alegeri anticipate.
In acelasi timp, autoritatile din Germania, in frunte cu cancelarul Gerhard Shroeder, au avertizat grupul celor zece state asupra politicilor fiscale pe care acestea intentioneaza sa le aplice. Tarile care vor adera la Uniunea Europeana " nu pot pe de o parte sa-si distruga veniturile proprii prin aplicarea de taxe scazute si pe de alta parte sa -si dezvolte infrastructura folosind ajutoare de la UE" au precizat mai multi oficiali germani, citati de FAZ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO