Business Internaţional

Alan Greenspan obtine al cincilea mandat de presedinte al Bancii Centrale a SUA

20.05.2004, 00:00 17



Presedintele american George W. Bush l-a nominalizat pe Alan Greenspan pentru un nou mandat de presedinte al Rezervei Federale, al cincilea din cariera sa, inlaturand astfel incertitudinea care plana asupra viitorului bancii centrale a Statelor Unite, anunta Financial Times.



Purtatorul de cuvant al Casei Albe Scott McClellan a precizat ca presedintele vrea ca Alan Greenspan, in varsta de 78 de ani, "sa conduca Fed cat mai mult timp posibil". Bush a afirmat ca politicile fiscale si monetare sanatoase au contribuit la "dezlantuirea" potentialului muncitorilor si intreprinzatorilor americani iar economia Americii are cea mai rapida rata de crestere din ultimii douazeci de ani. Greenspan, care ocupa aceasta functie din 1987, a acceptat cu promptitudine oferta lui Bush. Mai multi senatori americani au anticipat o confirmare rapida a noului sau mandat.



Conform reglementarilor in vigoare, Greenspan nu va putea duce la capat noul mandat, care are o durata de patru ani, intrucat mandatul separat de 14 ani ca membru in Consiliul guvernator al Rezervei Federale se incheie in ianuarie 2006. El nu poate fi nominalizat din nou in postul de guvernator, dar teoretic poate ocupa in continuare cele doua functii, pentru inca o perioada de timp.



Totusi, este putin probabil ca Greenspan sa isi mentina mult timp mandatul de presedinte al Rezervei Federale, dupa expirarea mandatului de guvernator.



Aceasta inseamna ca Greenspan mai are cam un an si jumatate pentru a se asigura ca ideile sale vor fi mentinute iar cresterea economica va avea o baza solida.



Greenspan conduce politica monetara a SUA si supravegheaza deciziile bancii centrale cu privire la dobanzi, sfatuind Congresul si pe presedinte cu privire la probleme economice. Prin actiunile si longevitatea sa in functie, a castigat o mare influenta pe Wall Street.



Anuntul privind nominalizarea lui Greenspan a fost primit cu satisfactie pe pietele financiare, favorizand cresterea actiunilor si aprecierea dolarului.



Greenspan a dirijat economia americana pe perioada caderii bursei de valori din octombrie 1987, la putin timp dupa numirea sa in functie. A contribuit la reducerea inflatiei la un nivel neatins de la administratia Kennedy incoace si a condus Fed pe durata celei mai lungi perioade de crestere economica de dupa cel de al II-lea razboi mondial (martie 1991 - martie 2001) dar si pe durata a doua recesiuni, prima inceputa in iulie 1990 (pe timpul presedintelui Bush - tatal) iar cea de a doua inceputa in martie 2001 (la 2 luni dupa ce Bush - fiul a preluat conducerea).



Performantele sale se datoreaza unor decizii de succes cum ar fi blocarea inflatiei prin marirea ratei dobanzii atunci cand preturile au inceput sa creasca. De asemenea, a dirijat institutia pe care o conduce spre o transparenta mai mare.



Desi durata mica a perioadei de recesiune din 2001 a fost pusa pe seama politicii lui Greenspan, criticii au afirmat ca aceasta nici nu ar fi avut loc daca Fed ar fi strapuns "balonul" de la bursa din anii '90. Acestia mai afirma ca lunga perioada a ratelor scazute ale dobanzilor a creat o periculoasa dependinta de credit si ca un alt "balon" poate lua nastere in viitorul apropiat.



Ratele mici ale dobanzilor stimuleaza cumpararea de case, automobile si alte bunuri pe credit, generand ingrijorari cu privire la un posibil exces al cheltuielilor bazate pe credit, desi chiar aceste cheltuieli au contribuit la regenerarea economiei. Datoria totala a gospodariilor a crescut cu 10,4 % in 2003, cea mai mare rata din ultimii 17 de ani.



Greenspan a afirmat ca "baloanele" nu pot fi detectate cu acuratete de catre bancile centrale si nici inlaturate fara a crea daune colaterale majore asupra economiei. A sugerat ca bancile centrale ar trebui sa incerce temperarea caderii, primind astfel critici indirecte din partea bancherilor europeni, cum ar fi Otmar Issing, economist sef al Bancii Centrale Europene.



Presedintele Rezervei Federale a condus aceasta institutie sub administratiile a patru presedinti. Daca el va ramane in functia de presedinte pana in iunie 2006, durata conducerii sale va deveni cea mai lunga din istoria de 91 de ani a Rezervei Federale. Recordul este detinut in prezent de William McChesney Martin, care a ocupat aceasta functie din aprilie 1951 pana in ianuarie 1970.



Decizia administratiei americane intervine intr-un moment in care performantele economice au mare insemnatate pentru administratia de la Washington, cu putin inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie.



Popularitatea lui George W. Bush a scazut deja la cele mai mici nivele inregistrate pe parcursul mandatului sau, din cauza ingrijorarii privind situatia din Irak.



Greenspan si-a asigurat locul sau in istorie, spun economistii. In octombrie, celebrul economist castigator al Premiului Nobel, Milton Friedman i-a spus lui Greenspan : "Nu e nevoie sa primesti felicitari pentru succesul politicilor tale deoarece acesta a fost remarcabil si evident".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO