Business Internaţional

Alertă de furtună financiară pe ambele maluri ale Atlanticului

Alertă de furtună financiară pe ambele maluri ale Atlanticului

Preşedintele american Barack Obama a avertizat că un posibil default al Statelor Unite, chiar şi de scurtă durată, ar putea genera o furtună violentă pe pieţele financiare din întreaga lume. Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

28.07.2011, 00:06 1611

SUA: Mediul de afaceri se pregăteşte pentru default şiretrogradarea ratingului

În SUA, companiile - de la băncile de pe Wall Street la mariiproducători industriali - îşi fac planuri pentru două scenarii careîn urmă cu câteva luni erau de neînchipuit: intrarea Statelor Uniteîn incapacitate de plată a datoriilor şi pierderea ratingului decredit "AAA", scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Deşi majoritatea oa­menilor de afaceri nu-şi pot imagina căpoliticienii ar putea fi atât de necugetaţi încât să lase începândcu data de 2 august guvernul fără banii necesari onorării plăţilor,ei nu pot fi siguri că jocul de intimidare de la Washington dintredemocraţi şi republicani nu va căpăta o turnură neaşteptată. Cuaceste scenarii în faţă, directorii unor companii îşi amână vacanţade vară şi se asigură că afacerile lor au acces suficient lali­chi­dităţi.

O parte din oficialii americani şi din analişti apreciazăcă SUA vor intra în default dacă până la data de 2 august cele douăpartide din Congresul SUA şi preşedintele american Barack Obama nuajung la un acord pentru ridicarea plafonului de îndatorare alguvernului, în prezent de 14.300 de miliarde de dolari şi care afost atins în luna mai. Ajungerea la un compromis se loveşte, decâteva luni, de divergenţele dintre părţi legate de modul în careva fi redus deficitul bugetar.

Neavând în faţă perspectiva unui compromis, directorul generalal FMI, Christine Lagarde, a avertizat că impasul politic dinWashington va avea consecinţe grave asupra economiei globale,potrivit The Guardian.

La rândul lui, unul dintre directorii agenţiei de evaluarefinanciară Moody's, Gus Faucher, apreciază că dacă până săptămânaviitoare politi­cienii nu găsesc o soluţie, consecinţele vor ficumplite, ţara riscând să fie trasă înapoi în recesiune.

Despre efectele pe care le-ar putea avea un default asupraeconomiei SUA preşedintele Obama a fost foarte clar:

"Nu am avea destui bani pentru a ne plăti toate datoriile, notede plată care includ cecurile lunare pentru asigu­rările sociale,beneficiile veteranilor şi contracetele semnate de guvern cu mii deafaceri", a avertizat el.

Vestea bună:Deadline-ul real este 15august

Deşi secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner şi Obama auindicat că instituţia nu se va mai putea împrumuta de pe 2 august,oficialii Trezoreriei n-au spus niciodată că guvernul va rămânefără lichidităţi pentru a onora notele de plată ale ţării.

Majoritatea analiştilor estimează că lichidităţile nu se vorepuiza până pe 15 august, potrivit agenţiei de presă ThomsonReuters.

Europa: Efectele asupra pieţelor ale planului de salvares-au şi evaporat

În Europa, entuziasmul adus de planul elaborat săptămâna trecutăde liderii zonei euro pentru salvarea Greciei şi evitareapropagării crizei datoriilor în alte ţări ale uniunii monetare paresă se reducă deoarece acesta lasă fără răspuns multe problemeesenţiale, scrie The New York Times.

Acţiunile princi­pa­lelor companii cotate pe bursele din zonaeuro au intrat pe un curs ascendent după 18 iulie, când au atindminimul acestui an. Marţi însă au scăzut. De asemenea, s-aîn­che­iat şi trendul descendent al ran­da­men­telor obligaţiunilorecono­miilor peri­ferice ale uniunii monetare euro­pene. Dobânzilecerute de investitori Spaniei şi Italiei au revenit la nivelul pecare l-au avut înaintea anunţării planului de acţiune al zoneieuro. Cel mai bun semn al dispariţiei optimis­muluiinves­ti­torilor sunt rezultatele dezamăgitoare ale licitaţiilorrecente de titluri spaniole şi italiene. Spania a vândutobligaţiuni de 2,9 miliarde de euro, cu scadenţa la trei şi şaseluni, la randamente mai mari şi cerere mai scăzută decât în cazulunei licitaţii similare din iunie.

Ministerul italian al Finan­ţelor a vândut, de asemenea,obligaţiuni de 7,5 miliarde de euro scadente la şase luni larandamente de 2,269%, mult peste cele de 1,988% care au foststabilite la o licitaţie similară de luna trecută.

Analiştii susţin că planul liderilor zonei euro lasă fărărezolvare prea multe probleme.

"Pachetul de salvare reprezintă un pas uriaş pentru politicieniieuropeni, dar este un pas mic pentru pieţe", spune Martin vanVliet, economist la ING Bank. "Cred ca va urma încă o salvare aGreciei", a spus Van Vliet.

Cel mai mare neajuns al planului de acţiune, continuăeconomistul, este că, deşi liderii zonei euro au sporitatri­buţiile fondului de salvare FESF, nu au majorat resurseleacestuia. În aceste con­diţii, fondul ar putea fi neputincios încazul în care alte state vor intra în criză.

Ministrul german de finanţe Wolf­gang Schauble îndeamnă laprudenţă, declarând că încă nu s-a pus capăt crizei din zona euroşi că este nevoie de menţinerea disciplinei pentru a se evitapropagarea problemelor.

Vestea bună: Băncile au împrumutat mai puţin de laBCE

Unul din efectele pozitive vizibile ale planului zonei euro estescăderea cu o treime a numărului băncilor care s-au aliniat pentrua primi credite ieftine de la Banca Centrală Europeană, scrie TheNew York Times. 193 de bănci au accesat împrumuturi pe o săptămânăla o dobândă de 1,5%, faţă de 291 de instituţii cu o săptămână înurmă Bănci au împrumutat 164 mld. euro, faţă de 197 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO