Business Internaţional

Ali Baba si cei 47 de traderi: povestea modului in care un agent FBI a demascat reteaua de brokeri care a pagubit Wall Street

24.11.2003, 00:00 24



Pe piata valutara mondiala, unde se tranzactioneaza 1.200 miliarde de dolari pe zi, posibilitatile de castig sunt numeroase. Poate asa s-au gandit si cei 47 de traderi, care, profitand de delocalizarea si nereglementarea pietei, au inselat investitorii si marile firme de pe Wall Street cu mai multe milioane de dolari. Brokerii in cauza au fost arestati la mijlocul saptamanii trecute.



Operatiunea Biroului Federal de Investigatii (FBI) s-a derulat pe parcursul a 18 luni si a folosit informatiile furnizate de un agent sub acoperire. Acesta, dandu-se drept manager al unui fond de investitii (hedge fund), a reusit sa demaste intreaga operatiune.



Pentru cei 47 de brokeri, care tocmai se pregateau sa plece la Atlantic City, pentru a valorifica o parte din milioanele castigate, povestea a avut un final neasteptat. Poate dintr-o ironie a sortii, brokerii au inceput sa se laude, in ajunul arestarii, agentului FBI sub acoperire, facand in acelasi timp haz de autoritati pentru lipsa si incapacitate lor de reactie. Se pare totusi ca nu le-a mers.



"Acuzatiile formulate astazi acopera aproape toate tipurile de infractiuni. Numarul victimelor este estimat la peste 1.000, de la mici investitori la banci importante, ceea ce ridica pierderile la mai multe milioane de dolari", a aratat procurorul american pentru districtul sudic al statului New York, James Comey.



Lista acuzatilor include angajati ai unor firme cunoscute precum J.P. Morgan Chase, Societe Generale, UBS, divizia Dresdner a grupului german Allianz, Israel Discount Bank, Tullet Liberty, Tradition North America, ICAP Plc., precum si un fost membru al Comisiei pentru operatiuni valutare din sectorul privat din cadrul sucursalei din New York a Rezervei Federale.



Actiunea FBI a inceput marti, in jurul orei 15.00. Timp de doua ore, autoritatile au arestat 48 de persoane prezente in cladirea Two World Financial Center din Manhattan. Operatiunea a demonstrat cu cata usurinta o piata nereglemenata poate fi exploatata, in defavoarea unor participanti care au incredere totala in sistem. "S-ar putea sa mai existe si alte scheme si operatiuni ilegale, de care noi nu stim sau nici macar nu putem sa ni le imaginam", au declarat oficiali guvernamentali. "Cum sa reglementezi o piata unde se tranzactioneaza in fiecare zi, 24 ore din 24, in fiecare colt al lumii".



Piata de capital este, in comparatie, mult mai bine pusa la punct, fiind supravegheata de Securities and Exchange Commission(Sec). Aproape 60% din tranzactiile cu devize internationale se desfasoara intre banci prin intermediul computerelor sau prin telefon. Pe aceasta piata bancile, brokerii si clientii acestora stabileasc valoarea devizelor.



Planul actiunii



Pe masura ce acuzatii se reuneau marti seara in Manhattan pentru o petrecere de ramas bun, data in cinstea unui coleg care trebuia sa plece la inchisoare, autoritatile faceau ultimile retusuri in cadrul investigatiei. Cati dintre traderi isi imaginau ca isi vor insoti in curand colegul in inchisoare?



Agentul FBI, cu cooperarea unui martor, s-a prezentat brokerilor drept manager al unui fond de investitii, numit Centurion Consulting. In timp, agentul si fondul sau a fost primit in operatiunea pe care brokerii au numit-o generic "puncte pentru bani".



Operatiunea se desfasura in modul urmator: traderi din cadrul UBS din Stanford, Conneticut, si din birourile New York-eze ale JP Morgan Chase, Dresdner Kleinwort Benson, precum si ale altor firme, au initiat tranzactii din care stiau ca vor pierde bani, primind in schimb o parte din profitul realizat de contrapartida lor.



De obicei, un trader al unei banci vindea o valuta unui client al unui broker, precum ICAP, la un pret inregistrat pe parcursul sedintei de tranzactionare, insa mai mic decat pretul curent al pietei. Clientul brokerului vindea ulterior valuta inapoi traderului la un pret superior, inregistrand astfel un profit frumusel.



Nu ne descopera nimeni



Actorii au crezut ca vor scapa, pentru ca nu exista nici o reglementare care sa impuna traderilor de valuta sau brokerilor sa specifice, in timp real, momentul cand au loc tranzactiile. Intr-o singura tranzactie, o banca a vandut traderului american Itradecurrency 6 milioane de euro, sub pretul pietei, la o cotatie de 1,5080 franci elvetieni, cumparand mai tarziu la o cotatie de 1,5083 franci elvetieni. Profitul traderului a fost de 1.337 dolari. Orangeburg, un trader din new York, a obtinut dintr-o tranzactie similara un profit de 4.680$.



Calea banilor



Profitul era in cele din urma trimis intr-un cont bancar din New York, deschis pe numele Centurion Consulting. Agentul impartea ulterior potul cu trei traderi, de la care banii se scurgeau catre alti participanti la sistem.



Autoritatile au identificat in ultimele sase luni un numar 123 de tranzactii care au adus infractorilor castiguri ilegale de 650.000 de dolari. Totodata s-a recunoscut ca nu poate fi estimata valoarea totala a pierderilor suferite de banci in urma tranzactiilor ilegale. "Investigatia a dezvaluit ca astfel de proceduri sunt aplicate de mai bine de 20 de ani, asa ca nu putem decat sa ne imaginam amploarea pierderilor", a precizat oficialul american.



Departamentului de Justitie a declarat ca cercetarile continua si ca autoritatile nu au retinut toti suspectii. Peste 200 de agenti FBI pregatesc noi arestari in statele New York, New Jersey, Connecticut, Colorado, Florida si Tennessee.



Daca ar fi condamnati, brokerii ar putea petrece urmatorii 30 de ani in inchisoare.



Nu este prima data, insa, cand piata valutara a fost testata de infractori. In iunie, patru angajati ai Evergreen International Spot Tading au fost condamnati pentru rolul pe care l-au jucat in pacalirea a peste 1.400 de investitori din 14 tari, pentru o suma de 100 de milioane de dolari. In luna ianuarie, John Rusnak, fost trader de devize in cadrul Allied Irish Banks, a primit o sentinta de 7 ani si jumatate de inchisoare pentru faptul ca a mascat pierderi de 691 de milioane de dolari ai companiei Allfirst Financial.



Semnal de alarma



"Unele dintre cele mai importante banci din lume au fost inselate de operatori bursieri corupti situati pe toate nivelele pietei valutare interbancare", a un oficial guvernamental.



"Aceasta este o industrie, sau cel putin o piata, care nu este reglementata deloc. Este un teren foarte alunecos. Noi, publicul larg, avem nevoie de mai multa protectie," a declarat Gary Gensler, fost subsecretar de stat al Trezoreriei.



FED (Banca Centrala Americana) monitorizeaza sistemele de tranzactionare valutara a bancilor ca urmare a mandatului ei de supraveghere a sistemului financiar, urmarind ca bancile sa nu-si riste prea mult capital. Banca centrala, insa, nu urmareste detaliile tranzacsiilor desfasurate pe aceasta piata. "Limitele tranzactiilor sunt stabilite numai de banci", a declarat un analist american.



Un fost oficial al Fed a afirmat ca evitarea unor asemena evenimente nedorite tine numai de bunavointa bancilor si de capaciatea acestora de a-si imbunatati sistemele de supraveghere a operatiunilor valutare.



Cu toate ca, in ultimii ani,marile institutii financiare au impus operatorilor lor regulamente mai drastice, pe piata valutara nu s-a intreprins nimic concret.



Gregory Mocek, director in cadrul CFTC, a declarat ca nu exista proiecte privind reglementarea pietei valutare interbancare, subliniind ca aceasta decizie revine Congresului american.



"Pe termen lung, piata schimburilor valutare depaseste toate granitele si, in consecinta, reglementarea sa s-ar dovedi o sarcina colosala si, probabil, imposibila", a aratat John McCarthy, directorul departamentului de schimb valutar din cadrul ING Capital Markets din New York, care are o experienta de 24 de ani in domeniu.



Reactii la rece



Aproape toate firmele mentionate care au fost contactate, au refuzat sa comenteze evenimentele ori s-au distantat de acuzatiile individuale, precizand ca institutiile respective nu au participat la activitati criminale.



Rudolf Buergin, purtatorul de cuvant al UBS, a declarat ca cea mai mare banca europeana desfasoara propria sa investigatie pentru a determina gradul de vinovatie a traderului sau. UBS este cel mai mare trader valutar din lume, potrivit ierarhiei realizate de revista Euromoney.



"Nu poti sa lasi un astfel de eveniment sa afecteze lichiditatea si increderea investitorilor in piata", considera Suedh Mariappa, analist la Pacific Investment Management.



Exista insa voci care spun ca recentele incidente reprezinta o problema generalizata a industriei. "Este vorba de un grup izolat, nu o smecherie a sistemului", a declarat David Gilmore, partener la Foreign Exchange Analytics. "Sunt doar cativa indivizi care au calcat stramb. Nu cred ca exista vreo institutie care sa nu aiba asemenea indivizi care incearca sa incalce reglementarile", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO