Business Internaţional

Allianz si Generali raporteaza pierderi

18.03.2003, 00:00 13

Allianz AG si Assicurazioni Generali SpA, companiile de asigurare aflate pe prima si a patra pozitie in Europa, conform Bloomberg News, vor raporta pierderi pe anul 2002 in aceasta saptamana, castigurile fiind eliminate ca urmare a reducerii valorii contabile a investitiilor.
Estimarile indica o pierdere de 1,52 miliarde de euro pentru Allianz, anul trecut, au declarat analistii, reprezentand prima pierdere anuala din istoria postbelica a companiei, dupa ce compania a redus valoarea contabila a investitiilor cu 5,5 miliarde de euro. Generali va inregistra prima pierdere anuala din anii '70.
Companiile germana si italiana sunt ultimele dintr-o serie de companii ce au anuntat pierderi record, dupa ce declinul timp de trei ani consecutivi al pietelor de actiuni a erodat valoarea investitiilor acestora. Allianz s-ar putea numara printre companiile nevoite sa ceara investitorilor fonduri suplimentare pentru a-si proteja capitalul si a-si mentine ratingul de credit, spun analistii.
"Mediul nu este propice companiilor de asigurare" din cauza scaderii pietelor de actiuni, a declarat Juergen Lukasser, din cadrul Constantia Privatbank AG. "Allianz si Generali se confrunta cu aceeasi problema: reducerea valorii investitiilor".
Allianz detine actiuni in cadrul a aproximativ jumatate din companiile incluse in indicele de referinta german DAX Index, inclusiv o cincime din Munich Re. Indicele a scazut cu 44% in anul 2002. Munich Re a scazut cu 63%. Generali va fi probabil nevoita sa reduca valoarea unor investitii efectuate in cadrul unor companii cum ar fi Fiat SpA, cel mai mare producator italian, si Commerzbank AG, a patra banca germana, au declarat analistii.
Din moment ce scaderea preturilor la actiuni a redus volumul de capital necesar pentru incheierea de noi polite, companiile europene de asigurare, printre care Swiss Life si Zurich Financial Services AG, au solicitat deja investitorilor peste 10 miliarde de dolari pentru a-si majora rezervele.
Allianz si-ar putea anunta in aceasta saptamana intentia de a vinde actiuni in valoare de 5 miliarde de euro actionarilor existenti, conform Sunday Express, ce-l citeaza pe analistul Philip Haggard din cadrul Merrill Lynch. Purtatorul de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze.
"Nu am fi surprinsi daca Allianz ar fi retrogradata la putin timp dupa publicarea rezultatelor," a declarat Brian Shea, analist in cadrul Merrill Lynch.
Allianz este serios afectata de pierderile inregistrate de Dresdner Bank, pe care a achizitionat-o cu doi ani in urma la un pret de 20 miliarde de dolari. Achizitia, ce ar fi trebuit sa impulsioneze castigurile Allianz, prin intermediul retelei sale de produse din sectorul pensiilor si asigurarilor, nu s-a dovedit a fi una avantajoasa din cauza scaderii pietelor. In plus, presedintele Dresdner ar putea demisiona la inceputul acestei saptamani.
Generali a efectuat reduceri in valoare de aproximativ 2,9 miliarde de euro anul trecut, conform estimarilor analistilor. Valoarea actiunilor companiei a scazut cu 30% in ultimele 12 luni.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO