Business Internaţional

Ambiţiile băneşti ale Ucrainei pentru Euro 2012 sunt năruite de distanţa geografică faţă de Occident

Ambiţiile băneşti ale Ucrainei pentru Euro 2012 sunt năruite de distanţa geografică faţă de Occident

Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

12.06.2012, 00:02 642

Planurile Ucrainei de a atrage 1,5 miliarde dolari prin turismul ocazionat de Campionatul European de Fotbal Euro 2012 ar putea fi mult prea optimiste, potrivit Erste Group Bank şi Capital Economics, care estimează că veniturile din turism ar putea ajunge doar la jumătate din aşteptările gazdelor deoarece Ucraina e la o distanţă geografică prea mare faţă de Occident, scrie Bloomberg.

Ucraina, care găzduieşte campionatul alături de Polonia, a investit aproape 14 mld. dolari în pregătirile pentru turneu şi se aştepta ca turismul să aducă venituri de 1,5 mld. dolari pe parcursul campionatului. Pariul pe turism este cu atât mai important pentru Ucraina cu cât principalele sale exporturi sunt oţel şi cereale, iar cererea pentru aceste produse e în scă­dere din cauza crizei economice. "Două din meciurile noastre sunt în Donetsk, ceea ce înseamnă că mergem la un turneu european găzduit în Asia, şi nu există zboruri directe", spune Mark Perryman, purtător de cuvânt al suporterilor londonezi.

Alte plângeri ale poten­ţialilor turişti se referă la pre­ţurile foarte mari cerute de hoteluri, transpor­tul dificil până la oraşele gazdă şi starea proastă a infrastructurii, pre­cum şi frica de rasismul despre care se zvoneşte că ar fi răspândit în fostul stat sovietic.

Autorităţile britanice esti­mează că un număr total de 3.000-4.000 de suporteri vor merge către Ucraina şi Polonia, aproximativ o zecime din nu­mărul celor care s-au depla­sat în Germania pentru Euro 2004. Autorităţile ucrainene antici­pează că fiecare din cei 500.000 de vizitatori aşteptaţi va cheltui în medie 800 de euro, mult mai puţin decât cheltuiala medie de 1.327 euro de la Euro 2008, care a fost găzduit de Austria şi Elveţia.

În contrast cu problemele economice ale Ucrainei se află salariile primite de fotbaliştii britanici în perioada 2010-2011, care se ridică la suma totală de 1,77 miliarde euro, potrivit cotidianului francez La Tribune. În timp ce Lionel Messi de la FC Barcelona rămâne cel mai bine plătit jucător din lume, cluburile Manchester City şi Chelsea sunt cele mai cheltuitoare în materie de salarii şi cumpărare de jucători, potrivit unui studiu Deloitte. Profitul UEFA în urma eve­ni­mentului va fi mai mic însă decât cele 317 mil. euro obţinute la cel mai recent astfel de eveniment, în 2008. Organizaţia va plăti în total 100 mil. euro cluburilor de fotbal din întreaga lume. În plus, UEFA va plăti 180 mil. euro celor 16 asociaţii de fotbal naţionale pentru participare. O echipă poate câştiga maximum 18,5 mil. euro dacă reuşeşte să obţină trofeul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO