Business Internaţional

Ambiţiile Serbiei de a deveni cel mai important partener al Chinei în Europa de Sud-Est irită UE

Ambiţiile Serbiei de a deveni cel mai important partener...

Autor: Catalina Apostoiu

17.05.2019, 00:04 896

Serbia vrea să devină cel mai de seamă partener al Chinei în Europa de Sud-Est şi să atragă investitori chinezi în mai multe sectoare, potrivit FinancialObserver.eu.

Potrivit Biroului sârb de Statistică, comerţul dintre Serbia şi China este în creştere. În perioada ianuarie-iunie 2017, exporturile Serbiei către China au atins 29,4 mil. dolari, urcând la 38,1 mil. dolari în perioada si­milară a anului 2018.

Recent, oficialii sârbi au semnat acorduri cu China de 3 miliarde dolari în timpul unei vizite de două zile în Beijing.

Pe lângă o multitudine de proiecte de infrastructură, China este prezentă în industria siderurgică a Serbiei ca proprietar al singurei oţelării a ţării, Zelezara Smederevo, preluată de Hebei Iron and Steel Group în 2016. Guvernul sârb a semnat recent un memorandum de înţelegere cu compania chineză CCCC pentru construirea unui drum care să lege Belgradul de Coridorul XI european.

Serbia este singura ţară din vestul Balcanilor care a atras in­vestiţii străine directe semnificative din partea Chinei. Ţara a fost selectată pentru proiecte de peste 2,8 miliarde de dolari. Cel mai semnificativ priveşte modernizarea liniei ferate Bel­grad-Budapesta. Prin modernizarea acesteia, Beijingul ar crea un coridor de transport între portul grec Pireu şi vestul Euro­pei. Înconjurată de state membre ale UE, regiunea co­nec­tează portul Pireu, deja controlat de chinezi, de inima Euro­pei.

MINTH din China a început construcţia unei noi fabrici de componente auto în Lozinca, vestul Serbiei. Investiţia are o valoare de 112 milioane de dolari. Altă companie chineză, Shan­dong Linglong a început construcţia unei fabrici de cau­ciuc de 896 mil. $ în Zrenjanin, nordul Serbiei, iar oficialii sârbi au semnat de asemenea un acord cu compania chineză CRBC privind construcţia unui parc industrial în apropiere de Belgrad, în care vor fi implicate peste 1.000 de companii chineze.

Ca poartă de intrare în Europa de sud-est, Balcanii formează o verigă cheie în proiectul One Belt One Road al Chinei, un plan de 1.000 mld $ de pregătire a terenului pentru exporturile sale către Europa şi mai departe.

Autorităţile europene sunt însă îngrijorate în legătură cu investiţiile chinezilor. Un raport BERD din 2017 arată că există „temeri justificate“ legat de investiţiile chineze. Din perspectiva UE există teama că modelul chinez de investiţii va merge împptriva ţelurilor Bruxelles-ului privind regiunea.

Există de asemenea teama că ţările din regiune ar putea deveni victime ale diplomaţiei capcanei datoriilor a Chinei. Muntenegru datorează aproape 40% din datoria totală Chinei, urmat de Macedonia de Nord cu 20%, Bosnia şi Herţegovina cu 14% şi Serbia cu 12%.

Între 2007 şi 2017, Beijingul a anunţat credite de 12 miliarde de euro pentru proiecte de construcţii în cele 16 ţări ale regiunii, o treime mergând către Serbia, urmată de Bosnia (21%) şi Muntenegru (7%), potrivit unui studiu al Băncii Europene de Investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO