Business Internaţional

Amendat cu 25.000 dolari pentru ca a castigat la bursa 350 dolari

11.03.2004, 00:00 19



Un californian a publicat pe internet o stire falsa pentru a influenta cursul unor actiuni, cu scopul de a obtine un castig de 350 dolari de pe urma unei tranzactii bursiere. In urma procesului, a primit o amenda de 25.000 dolari, potrivit CNN.



Pe 24 octombrie 2003, Nikolai Safavi a vandut 1.000 actiuni SINA, o companie chineza de internet, la un pret de 42 dolari, prin intermediul unei operatiuni de "short-selling", potrivit SEC (Securities and Exchange Commission), autoritatea de reglementare a pietelor financiare americane. Cei care realizeaza o astfel de tranzactie, anticipeaza o scadere a pretului, vanzand actiuni imprumutate si sperand ca le vor achizitiona ulterior mai ieftin, pentru a le restitui.



Cum pretul actiunilor SINA se incapatana sa nu coboare sub 42 dolari, Safavi a publicat pe 28 octombrie pe site-ul Yahoo Finance! o stire care parea a proveni de la agentia de presa Reuters, potrivit careia actiunile SINA sunt supraevaluate. Informatia fusese "preluata" dintr-un raport al bancii de investitii Goldman Sachs care ar fi studiat evolutia acestui sector. In realitate, Goldman Sachs nu studiaza evolutia companiei SINA.



Rezultatul a fost scaderea pretului actiunilor cu 3%, iar in dimineata urmatoare Safavi a achizitionat actiunile la un curs de 41,65 dolari/actiune, obtinand un profit de 350 de dolari, inainte de plata costurilor de tranzactionare si a dobanzii.



Safavi a incercat ulterior sa "stearga" stirea falsa, insa nu a reusit sa acceseze contul pe care il folosise pentru a publica stirea. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO