• Leu / EUR4.9405
  • Leu / GBP5.6264
  • Leu / USD4.5913
Business Internaţional

Ameninţarea războiului de la graniţă. Ministrul moldovean al Apărării: Republica Moldova nu se confruntă cu risc militar iminent, ci cu un "război hibrid" al Rusiei

Ameninţarea războiului de la graniţă. Ministrul moldovean al Apărării: Republica Moldova nu se confruntă cu risc militar iminent, ci cu un "război hibrid" al Rusiei

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

13.03.2023, 17:49 199

Republica Moldova nu se confruntă cu un risc militar iminent, ci cu un "război hibrid" lansat de Rusia pentru înlăturarea Administraţiei pro-europene de la Chişinău, afirmă ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

"În momentul de faţă, nu există un pericol militar iminent la adresa Republicii Moldova, dar sunt alte tipuri de riscuri care afectează securitatea", a declarat Anatolie Nosatîi într-un interviu acordat Agenţiei France-Presse, preluat de cotidianul Le Figaro.

Ministrul moldovean al Apărării a menţionat "dezinformarea", "tensiunile din societate generate de Rusia" şi "o serie de provocări" menite să genereze haos şi să modifice "ordinea politică".

Autorităţile de la Chişinău tocmai au anunţat arestarea membrilor unei reţele despre care există suspiciuni că ar fi dirijată de Moscova pentru a efectua acţiuni în sensul destabilizării, în contextul protestelor antiguvernamentale organizate constant în Republica Moldova.

Anatolie Nosatîi a cerut din nou demilitarizarea regiunii separatiste moldovene Transnistria, condusă de o Administraţie pro-rusă. "Noi nu am încetat să cerem evacuarea necondiţionată a forţelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul moldovean", a insistat Anatolie Nosatîi.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, recent, o rezoluţie prin care a condamnat invazia militară rusă în Ucraina şi a denunţat atrocităţi atribuite armatei ruse. Însă Administraţia Rusiei a recomandat Republicii Moldova să evite "retorica antirusă" şi a denunţat "informaţiile false" privind presupuse planuri de a destabiliza situaţia, cerând Chişinăului să coopereze, inclusiv în problema transnistreană.

În schimb, Administraţia Statelor Unite a acuzat, vineri, Rusia că încearcă destabilizarea Republicii Moldova, anunţând că va oferi susţinere acestei ţări prin transmiterea de informaţii şi prin asistenţă. "În contextul în care Republica Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia continuă modalităţi de slăbire a Administraţiei moldovene, probabil cu obiectivul eventual de a vedea instalarea unei administraţii mai prietenoase cu Rusia. Mai specific, actori ruşi, unii având legături cu serviciile de informaţii ruse, încearcă să organizeze proteste în Republica Moldova şi să le utilizeze ca bază pentru a alimenta şi a genera o insurecţie împotriva Administraţiei moldovene", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Republica Moldova nu este singură şi nu va fi singură în faţa pericolelor şi ameninţărilor, inclusiv militare", a subliniat Anatolie Nosatîi, cerând Uniunii Europene să rămână "unită" şi "determinată" în asistenţa acordată Ucrainei pentru "pace şi securitate".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9405
Diferență: 0,3045
Ieri: 4.9255
Azi: 4.5913
Diferență: 0,0196
Ieri: 4.5904
Azi: 5.6264
Diferență: 0,4481
Ieri: 5.6013
Azi: 5.0084
Diferență: 0,407
Ieri: 4.9881