Business Internaţional

America se îndreaptă spre un socialism corporatist care foloseşte puterea guvernului şi resursele plătitorilor de taxe pentru a-i îmbogăţi pe miliardarii americani. Dacă esti Amazon, primeşti ajutoare de stat şi nu plăteşti impozite, în schimb dacă eşti o afacere mica şi rămâi în urmă cu chiria, beneficiezi de piaţă liberă, adică primeşti ordin de evacuare

America se îndreaptă spre un socialism corporatist care...

Autor: Ramona Cornea

03.08.2019, 13:30 3247

Lupta pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, de anul viitor, a început în forţă. Toată lumea este împotriva lui Donald Trump, miliardarul american care a întors pe dos politica americană, dar nimeni nu poate să-l bată în acest moment.

The Wall Street Journal, cel mai cunoscut ziar de business din lume, şi platforma capitalismului american de aproape 200 de ani, a publicat pe 26 iunie opinia unuia dintre contracandidaţi.

Opinia este surprinzătoare, Donald Trump fiind acuzat că este un socialist corporatist, a cărui misiune este de a-şi îmbogăţi prietenii şi marile companii americane pe seama celorlalţi contribuabili americani, care se confruntă zi de zi cu capitalismul pur – ordin de evacuare dacă nu îţi plăteşti chiria, închiderea business-ului, pentru că nu îşi dă nimeni ajutoare de stat, sau preluarea casei de către bancă dacă ai ratat o rată. În schimb, acea bancă este salvată cu banii contribuabililor de la faliment.

Mai jos aveţi opinia integrală.


“Trump este cel mai rău soi de socialist

„America nu va fi niciodată o ţară socialistă”, spunea preşedintele Trump în timp ce îşi lansa candidatura pentru a fi reales, săptămâna trecută. Declaraţia a fost un efort făcut pentru a speria americanii şi pentru a submina sprijinul în creştere pentru a extinde Medicare şi Social Security, două programe cunoscute care sunt de mult ridiculizate cum că ar  fi „socialiste”.

Declaraţia domnului Trump ignoră cu ipocrizie faptul că el şi colegii lui republicani sunt principalii furnizori naţionali ai unei forme subtile de socialism corporatist care foloseşte puterea guvernului şi resursele plătitorilor de taxe pentru a îl îmbogăţi pe domnul Trump şi pe prietenii lui miliardari.

Când îl vom învinge pe domnul Trump în aceste alegeri, vom pune capăt socialismului său corporatist şi vom folosi acele resurse pentru a crea o Lege a Drepturilor Economice a Secolului 21 care va avantaja pe toată lumea.

Trebuie să avem în vedere socialismul corporatist pe care l-am văzut pe Wall Street unde conduc marii preoţi ai capitalismului neîngrădit. După cum vă aduceţi aminte, zeificarea Wall Street asupra „pieţelor libere” s-a dus pe apa sâmbetei în 2008 când vedeau criza economică creată de propria lor lăcomie şi comportament ilegal că ameninţă existenţa câtorva dintre cele mai mari instituţii financiare din ţară. Brusc, brokerii de oe Wall Street au devenit mari suporteri ai socialismului guvernamental de mare amploare.

Au implorat guvernul federal pentru un ajutor al plătitorilor de taxe fără precedent şi Congresul le-a oferit cel mai mare plan de salvare din istoria sa. Marile bănci au primit aproximativ 700 de milioane de dolari de la Trezorerie şi trilioane în împrumuturi cu dobândă mică de la Federal Reserve. În acest timp, muncitorii din toată ţara şi-au pierdut slujbele, casele şi economiile. Cei mai vulnerabili au primit cele mai mari lovituri, comunitatea afro-americană pierzând jumătate din avuţie. Aceea nu a fost o aberaţie. Termenul pentru lumea corporatistă este ceea ce reverendul Martin Luther King numea „socialism pentru cei bogaţi şi capitalism rigid pentru cei săraci”.

Dacă eşti o companie de combustibil fosil ale cărei emisii de carbon distrug planeta, domnul Trump şi republicanii din Congres îţi oferă miliarde în ajutoare de stat, inclusiv scutiri fiscale, scutiri de plata drepturilor de autor şi finanţare pentru cercetare şi dezvoltare. Dacă te străduieşti să îţi plăteşti factura la utilităţi, beneficiezi de piaţa liberă: facturi la utilităţi din ce în ce mai mari la electricitate. Dacă eşti o companie farmaceutică, faci profituri imense din drepturile de brevet ale medicamentelor care au fost dezvoltate prin cercetare din banii contribuabililor. Dacă eşti un contribuabil, beneficiezi de piaţa liberă şi plăteşti cele mai mari preţuri din lume pentru medicamente ce se eliberează pe bază de reţetă şi, în unele cazuri, mori pentru că nu îţi permiţi medicamentele de care ai nevoie.

Dacă eşti un monopol precum Amazon, deţinut de cele mai bogate persoane din S.U.A. primeşti milioane de dolari în stimulente economice de la contribuabili pentru a construi şi, cu toate astea, nu plăteşti nici un ban în impozite federale pe venit. Dacă eşti o afacere mică care rămâne în urmă cu chiria magazinului, beneficiezi de piaţa liberă, adică primeşti ordin de evacuare.

Dacă eşti familia miliardară Walton, guvernul local şi guvernul de stat îţi dau teren gratuit, subvenţii şi construiesc infrastructură pentru magazinele tale, chiar dacă metodele de a evita taxele ale Walmart seacă veniturile publice ale oraşelor locale. Dacă eşti un angajat al Walmart, beneficiezi de piaţa liberă, adică salariul minim pe economie.

Dacă eşti familia Trump, ai primit scutiri fiscale şi subvenţii în valoare de 885 de milioane de dolari pentru imperiul imobilar al familiei tale care a fost construit pe discriminare rasială.  Dacă eşti un proprietar de casă ce se străduieşte să îşi plătească ipoteca, beneficiezi de piaţa liberă, adică executare silită.

Este de mult timpul ca S.U.A să sfârşească socialismul corporatist pentru domnul Trump şi restul clasei miliardarilor. Acele resurse ar trebui să fie folosite pentru a asigura prosperitate comună prin sporirea programelor Social Security şi Medicare şi prin investiţii în drumuri şi poduri, şcoli publice, apă curată şi aer curat.

Domnul Trump crede în socialismul corporatist pentru a proteja averea şi puterea celor bogaţi. Cred că S.U.A trebuie să oprească socialismul corporatist şi să îndeplinească viziunea preşedintelui Franklin D. Roosevelt de a oferi drepturi economice de bază pentru toţi americanii. Acestea includ drepturile la îngrijire medicală, un salariu decent, o slujbă decentă, o educaţie de calitate, o pensie sigură, locuinţe accesibile şi un mediu curat.  Putem să facem această Lege a Drepturilor Economice a Secolului 21 o realitate cu iniţiative precum Medicare for All, un salariu de minimum 15 dolari pe oră, un pachet Green New Deal, anularea creditelor de studii şi legislaţie pentru a extinde programul Social Security.

Recunosc că acest plan se va lovi de o opoziţie enormă de la America corporatistă şi de la cei 1%. Ei au un interes vădit pentru a proteja socialismul corporatist care i-a îmbogăţit şi care le-a oferit putere. Cele mai bogate trei familii deţin acum mai multă avere decât jumătatea de jos a ţării şi vor face tot ce le stă în putinţă pentru a bloca planul nostru. 

Din ce în ce mai mulţi americani observă contradicţia dintre socialism răsfăţat pentru cei bogaţi şi deconstrucţia oportunităţilor pentru toţi ceilalţi. Sunt încrezător că vom fi capabili să construim o mobilitate la nivel local care nu numai că îl va învinge pe Donald Trump în aceste alegeri, ci va crea un guvern care lucrează pentru toţi oamenii, nu doar pentru clasa miliardarilor”.

Cine a scris opinia?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO