Business Internaţional

Americanii restrictioneaza folosirea medicamentelor generice

10.05.2006, 00:00 19

La cinci ani de la Declaratia de la Doha, Statele Unite negociaza cu statele slab dezvoltate noi intelegeri comerciale prin care se ingradeste din nou accesul la o serie de medicamente.

Conform legilor mondiale ale comertului, inventatorii de medicamente au de regula timp de 20 de ani monopol asupra inventiilor. Dar, in urma cu cinci ani, Statele Unite alaturi de alte 141 de state au semnat Declaratia de la Doha, prin care s-au pus de acord ca tarile sarace sa poata incalca legea medicamentelor si sa produca medicamente generice ieftine pentru prevenirea bolilor contagioase, scrie International Herald Tribune.

La vremea respectiva, Thailanda era sustinuta de multe state. Incercase prin toate modalitatile sa lupte impotriva SIDA. A promovat relatiile sexuale protejate printr-un clip publicitar. A plasat prezervative in saloanele de masaj. Dar cea mai importanta masura o reprezinta acordarea de medicamente generice inventate de producatori multinationali populatiei sarace, masura prin care a redus mortalitatea.

Statele Unite au propus in ianuarie semnarea unei intelegeri prin care, oficial, Thailanda nu mai poate incalca acordul si, implicit, folosi medicamente generice.

Washingtonul sustine ca intelegerea ar salva vieti prin impulsionarea inovatiilor si prin increderea pe care multinationalele ar avea-o sa comercializeze medicamente in tara. Dar oficialii Thailandezi au considerat propunerea drept un schimb morbid: ori refuzau oferta Statelor Unite si ratau o afacere de cateva miliarde de dolari, ori o acceptau si scumpeau medicamentele impotriva SIDA pe fondul saraciei populatiei.

Situatia Thailandei nu este unica. Este aproape ultima tinta a unei campanii mondiale discrete a Statelor Unite in administratia George W. Bush de a convinge statele in curs de dezvoltare de a renunta la dreptul de a incalca acordul in schimbul beneficiilor materiale, potrivit expertilor in sanatate publica si oficialilor guvernamentali din Thailanda pana in Brazilia. Mai exact, Washingtonul sprijina acordurile comerciale regionale si bilaterale prin care tarile isi ingradesc dreptul de a folosi unele medicamente, fapt ce prelungeste monopolul producatorilor de medicamente americani.

Aceste reguli noi, dupa adoptarea de catre statele in curs de dezvoltare, anuleaza hotararile cuprinse in declaratia de la Doha in 2001. Rezultatul este acumularea de catre Washington a unui sistem mondial paralel de autorizatii.

Intelegerile comerciale, negociate in secret, atrag putin atentia. Dar acestea au fost deja semnate de catre state care lupta impotriva SIDA, inclusiv sase din America Centrala. Negocierile se afla in curs de desfasurare cu mai multe tari implicate fundamental in lupta impotriva virusului, cum ar fi Thailanda si cinci tari din sudul Africii, inclusiv Africa de Sud si Botswana.

Din cauza acestor intelegeri, industria medicamentelor generice din India, cea mai mare din lume, ia in calcul reorientarea spre tarile bogate, a declarat Dilip Shah, presedintele Asociatiei Farmaceutice din India, care reprezinta producatorii de medicamente generice.

"Pentru industria farmaceutica din India nu este un capat de tara. Vom gasi solutii. Dar pentru pacientii din lumea a treia este", a declarat el.

Oficialii responsabili cu sanatatea publica trag un semnal de alarma in cazul in care intelegerile bilaterale se aplica medicamentelor impotriva SIDA. "Daca interzici folosirea medicamentelor generice, creezi un obstacol real bolnavilor de a avea acces la medicamente. Incurajezi uciderea oamenilor", a declarat Pedro Chequer, presedintele programului national anti-SIDA din Brazilia.

Prima generatie de medicamente impotriva SIDA a ajuns la cele mai sarace popoare abia in momentul in care pretul lor pe an a ajuns la 140 de dolari de la mai mult de 10.000 cat era inainte. Pe masura ce noile medicamente reusesc sa trateze pacienti imuni la prima generatie de medicamente, intelegerile comerciale au un efect daunator "extrem de greu de contracarat", potrivit organizatiei Doctori Fara Frontiere (Medecins Sans Frontieres). Washingtonul sustine ca intelegerile comerciale vizeaza alte boli, diferite de SIDA.

Richard Feachem, director executiv la Fondul Mondial de Combatere a SIDA, Tuberculozei si Malariei, cu sediul la Geneva, a recunoscut ca este prematur sa afirmi ca intelegerile bilaterale vor fi folosite pentru a bloca accesul la medicamentele impotriva SIDA.

"Daca se va intampla asa ceva, suntem de condamnat. Dar aceasta tine de interpretarea acordurilor in cele mai mici detalii", a declarat acesta.

Totusi, in apararea intelegerilor bilaterale, oficialii administratiei Bush citeaza adesea exemplul SIDA pentru a-si sustine punctul de vedere. Acordurile mai puternice salveaza vieti si totodata incurajeaza cercetarile companiilor pentru descoperirea de noi medicamente care sa le aduca profit.

Mark Dybul, vicepresedintele programului impotriva SIDA de la Casa Alba, a declarat ca din cauza faptului ca bolnavii de SIDA devin din ce in ce mai imuni la medicamente, este dezastruos sa largim accesul astazi si sa punem in pericol rezervele viitoare.

"Ca simpu doctor aflat in fata unui pacient obisnuit, faci orice este nevoie pentru acel pacient. Cand esti un doctor de sanatate publica, nu trebuie sa vindeci o persoana, ci milioane. Si trebuie sa te gandesti ca o masura luata intr-un caz particular, repetata de sute sau mii de ori sa nu afecteze milioane de oameni", a spus Dybul.

Noul sistem de autorizatii este raspandit de negociatori americani, care, unii experti cred ca isi asuma titlul de specialisti in sanatate publica pe care l-au avut in politica anti-SIDA din administratia Bush.

Victoria Espinel, reprezentant comercial american, a sustinut cu inversunare folosirea intelegerilor comerciale in locul autorizatiilor stabilite la Doha, pe care le caracterizeaza drept "masuri de potrivire a standardelor minime".

"Este vital pentru sanatatea publica sa promovam medicamente inovatoare si sa ne asiguram ca cercetarea si dezvoltarea medicamentelor continua", a declarat aceasta.

Despre scutirile la medicamentele impotriva SIDA din noile intelegeri de incalcare a acordurilor, aceasta a declarat ca doreste sa sublinieze faptul ca intelegerile sunt suficinent de flexibile pentru a permite partenerilor sa faca orice este nevoie.

Nu este mentionata in acord nicio promisiune de reducere a pretului la medicamente anti-SIDA, a declarat Wibulpolprasert, oficialul thailandez.

Expertii afirma ca aceasta este problema esentiala: natiunile trebuie sa aiba incredere in promisiunile Washingtonului.

O examinare facuta de catre International Herald Tribune a mai multor acorduri comerciale confirma faptul ca, oficial, folosirea medicamentelor generice este limitata.

Unele intelegeri, de exemplu, mentioneaza faptul ca in cazul in care oficialii tarii aflate in dezvoltare "intarzie nejustificat" semnarea acordului, se prelungeste monopolul pe utilizarea medicamentelor de 20 de ani. Aceasta prevedere, care nu se regaseste in regulile WTO (World Trade Organization) incurajeaza cresterile de preturi.

Mai multe intelegeri servesc de asemenea la prelungirea acordurilor prin solicitarea ca medicamentele generice sa fie retestate ca si cum ar fi inventii noi. Retestarea unui medicament biologic echivalent al unui produs deja aprobat necesita mult timp si este considerata imorala. In timp ce WTO permite tarilor sa decida cand vor sa rupa acordurile, noile intelegeri cu Statele Unite limiteaza aceasta actiune la cazuri speciale - pentru a intari legile antitrust, de exemplu, sau in timpul urgentelor.

Expertii afirma ca cea mai importanta intrebuintare a medicamentelor generice este exclusa: reducerea costurilor prin crearea concurentei intre produsele consacrate si medicamentele generice.

Problema medicamentelor generice a starnit discutii si intre actualul si fostul presedinte, Bill Clinton. Intr-o vizita recenta la New Delhi, Clinton a spus ca s-a confruntat cu Bush pe aceasta problema in timpul zborului la Roma pentru inmormantarea Papei din aprilie, anul trecut. "Pozitia americanilor este nejustificata", a redeclarat Clinton.

Clinton a spus ca Washingtonul a fost influentat de Trips (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights), cadrul pe care a fost redactata declaratia de la Doha.

"Daca o companie dezvolta un nou remediu pentru SIDA, tuberculoza sau malarie, are nevoie de cantitati mari si oamenii care au nevoie de el se afla in locuri sarace de pe glob", a declarat Clinton, referindu-se la producatorii de medicamente generice.

"Daca nu ai Cipla, Ranbaxy, Hetero sau Aspen in Africa de Sud si alti oameni sa astupe bresa, cum vom fi noi capabili de asa ceva? Nu inteleg aparenta obsesie a unor lanturi mari de farmacii de a incerca sa le blocheze", a concluzionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO